Otvorena istraga protiv Mirsada Kukića, Amira Zukića i Asima Sarajlića

Bosna i Hercegovina
Otvorena istraga protiv Mirsada Kukića, Amira Zukića i Asima Sarajlića
Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv dvojice potpredsjednika SDA – Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, te protiv generalnog sekretara te stranke Amira Zukića.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv dvojice potpredsjednika SDA – Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, te protiv generalnog sekretara te stranke Amira Zukića.

Prema naredbi, zavednoj pod brojem T09  0 KTK 0104948 16, a koja je u posjedu Žurnala, Sarajlić, Kukić i Zukić osumnjičeni su da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340 Krivičnog zakona FBiH.

MESARI ZA SKUPLJANJE KLIJENATA

Istraga protiv trojice visokih zvaničnika SDA pokrenuta  je u okviru predmeta Bosna, a na teret im se stavlja da su organizirali i koordinirali grupom koja je vršila nezakonita zapošljavanja u javnim preduzećima u Federaciji BiH. U okviru ove istrage, prije tri mjeseca su uhapšeni Safet Bibić, Esed Džananović, Ramiz Karavdić, te Senad i Nedžad Trako.

Za navedenu petorku, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je zatražilo produženje pritvora za još tri mjeseca, kako bi imalo dovoljno vremena da istraži sve sumnjive poslove Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i Amira Zukića, za koje se sumnja da su rukovodili ovom organizovanom grupom.

Naime, tokom dosadašnje istrage, a primjenom posebnih istražnih radnji (prisluškivanja telefona), ustanovljeno je da je Kadrovska komisija SDA, kojom predsjedava Asim Sarajlić, na poziciju izvršnog direktora za elektrodistribuciju u JP Elektroprivreda BiH postavila Eseda Džananovića. Upravo je on bio ključni čovjek koji je zaposlio desetine stranačkih kadrova u Elektroprivredu BiH.

Grupa je djelovala tako što su glavnu riječ vodili Amir Zukić i Mirsad Kukić, dok su ostali bili samo izvršioci. Prema dokumentaciji, u koju je Žurnal imao uvid, Kukić i Zukić su ovlastili Safeta Bibića i Ramiza Karavdića da uzimaju novac od osoba  koje žele zaposlenje. Iako se nikad nisu vidjeli niti poznavali, Ramiz Karavdić iz Banovića (rodni grad Mirsada Kukića) u više je navrata telefonski razgovarao sa Safetom Bibićem, medicinskim tehničarem sa Kliničkog centra Sarajevo, koji je u bliskim odnosima sa Amirom Zukićem.

Senad i Nedžad Trako, mesari iz Visokog (gdje Amir Zukić posjeduje imanje), također su bili zaduženi za prikupljanje klijenata, koje su potom upućivali prema Ramizu Karavdiću. Penzionisani poštar Karavdić je uglavnom klijente pozivao na područje Vozuće, gdje je primao novac, koji je potom predavao svojim šefovima.

Upravo na području Vozuće Karavdić je uhapšen kada je primio 16 hiljada maraka mita od Sejada Keserovića koji je na taj način pokušao zaposliti svog sina u Elektroprivredu BiH. Iako je prilikom prvog saslušanja priznao da je primio mito, Karavdić se nakon pritiska nepoznatih osoba predomislio. Sada tvrdi da nikakav novac nije preuzeo, mada Tužilaštvo posjeduje i video snimak na kojem se vidi kako preuzima novac od Keserovića (80 novčanica pod 200 KM).

Istražni organi sumnjaju da se Karavdić predomislio pod pritiskom svojih nadređenih – Mirsada Kukića i Amira Zukića, koji su vodili glavnu riječ kada je u pitanju zapošljavanje u elektroenergetskom sektoru, ali i zdravstvenim ustanovama.

POZOVI SDA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Kako smo ranije objavili na Žurnalu, generalni sekretar SDA nerijetko je naredbe za zapošljavanje izdavao i putem telefonskog broja registrovanog na centralu SDA. Tužilaštvo je u posjedu i snimaka iz kojih je jasno da Amir Zukić izdaje naredbe Esedu Džananoviću da zaposli određene kadrove bliske SDA.

Prilikom pretresa Džananovićeve kancelarije pronađen je i rokovnik u kojem su navedena imena osoba koje je trebao zaposliti ili je zaposlio, dok su pored imena bile upisane cifre. Sumnja se da su cifre označavale svotu novca koja je bila ili je trebala biti preuzeta.

Osim zapošljavanja u Elektroprivredi BiH, navedena grupa se bavila i drugim poslovima.Tako je, naime, u prijedlogu za produženje pritvora Esedu Džananoviću i Safetu Bibiću, navedeno da su „osumnjičeni posredovali u zapošljavanju većeg broja osoba u EP BiH, Dom zdravlja, Klinički centar Sarajevo“, te da su posredovali prilikom polaganja ispita na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i prijemu na Farmaceutski fakultet Sarajevo. Za svoje usluge, navedeno je u aktu Tužilaštva KS, osumnjičeni su primali novac i druge vrste dara.

Ne propustite