Poljubi trotoar po kojem hodaš

Tema sedmice
Poljubi trotoar po kojem hodaš
Uoči 73. godišnjice zasjedanja ZAVNOBiH-a, na kojem su udareni temelji državnosti naše domovine, u Sarajevu će svečano biti otvoren najveći infrastrukturni poduhvat aktuelne vlasti u protekle dvije godine.

Uoči 73. godišnjice zasjedanja ZAVNOBiH-a, na kojem su udareni temelji državnosti naše domovine, u Sarajevu će svečano biti otvoren najveći infrastrukturni poduhvat aktuelne vlasti u protekle dvije godine. Desetine hiljada ljudi danas će se okupiti ispred zgrade Predsjedništva BiH kako bi svojim prisustvom uveličali, na svojim ajfonima i pametnim telefonima ovjekovječili, historijski trenutak otvaranja supermodernog trotoara čija je izgradnja trajala duže od tri mjeseca, a ukupna investicija iznosila nevjerovatnih 350 hiljada KM. Luksuzni trotoar, stacioniran baš ispred objekta pod nadzorom, tamo gdje se nalaze uredi svih najznačajnijih političkih ličnosti i lidera u našoj zemlji, arhitektonski državotvorno uklopljen kao dio cjeline s tom grandioznom institucijom, tu gdje se donose najvažnije odluke za sudbinu države, simbolizirat će, dakako, nezadrživi put Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji i našem kolektivnom boljem sutra. Inače, dizajn novog trotoara neodoljivo podsjeća na njemu slične koji već krase evropske metropole, poput trotoarske mu braće u Berlinu, Rimu ili Parizu, a želja državnog rukovodstva Bosne i Hercegovine je da se identični trotoari izgrade i ispred preostale tri strane zgrade Predsjedništva kako bi i na taj način pokazali našu opredijeljenost za saradnju sa svim zemljama i ljudima dobre volje, da podržavamo i pružamo ruke ka istoku i zapadu, sjeveru i jugu. (Ovdje se ni slučajno ne aludira na onu pokojnu tamnicu naroda, nego na stranu svijeta) 

Međutim, na završetak radova kompletne trotoarizacije okućnice zgrade Predsjedništva BiH morat ćemo malo pričekati. Barem dok kreditni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ne odobri sredstva namijenjena za te svrhe. 

Član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda, Bakir Izetbegović, u predizbornoj je kampanji najavljivao da će u ovom mandatnom periodu zaposliti 100 hiljada ljudi. Završetkom radova na trotoaru ispred zgrade u kojoj stoluje, Izetbegović je na najbolji mogući način potvrdio da itekako drži do svojih obećanja. Zamislimo samo koliko će mladih i školovanih ljudi, umjesto da bježe iz zemlje u potrazi za boljim životom, sada biti angažirano na svakodnevnom održavanju trotoara. Zavodi za zapošljavanje zatrpani su zahtjevima u kojim se traže stotine radnih mjesta na poslovima čistača, perača, čupača trave koja će prirodno izrasti između trotoarskih fuga, a interes za poslove fizičkog osiguranja trotoara iznad je svih, pa i najoptimističnijih očekivanja vladajuće oligarhije. 

“Ovaj trotoar poklanjamo gradu Sarajevu. On je deset puta važniji od trotoara u drugim gradovima jer se nalazi u samom centru Općine Centar, najvažnije općine u državi”, poručuje Izetbegović okupljenoj i razdraganoj masi. 

U Bosnu i Hercegovinu se ponovo vratio prijeko potrebni optimizam koji nam se, iskreno govoreći, malo bio poljuljao. No, sad je sve drugačije, osmijeh nam se vratio na umorna lica. Ipak i unatoč svemu, u Predsjedništvu BiH, te unutar vladajuće koalicije, ne misle stati u izgradnji ljepše i sretnije Bosne i Hercegovine. Naime, već se uveliko razmišlja, a navodno postoje i zvanični međustranački dogovori, da se u najvažnijoj instituciji ove zemlje uskoro zamijene i ćilimi. Za ovu svrhu, visoka delegacija Predsjedništva BiH uskoro bi trebalo da otputuje u Pakistan ili Indiju (zbog provođenja zakonski obaveznih tendera još uvijek nije definitivno odlučeno koja će to destinacija biti) kako bi s tamošnjim političkim vrhom potpisala sporazum o isporuci veće količine ćilima i jambolija, a s partnerima iz Turske dogovoreno je da se za led i plazma televizore, te kompjuterske monitore u kabinetima, otkupe veće količine miljea ručne izrade da bi i na taj način ojačali prijateljske tursko-bosanskohercegovačke veze. Finansijska sredstva za ove namjene osigurana su kroz kreditna zaduženja s petogodišnjim grejs periodom kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), što je dogovoreno tokom nedavne Izetbegovićeve posjete sjedištu EU u Briselu. 
Iako je bilo najavljeno, današnjem svečanom otvorenju trotoara, iz opravdanih razloga, nažalost, neće prisustvovati jedna od najvećih muzičkih ikona na Balkanu, Mate Mišo Kovač. Umjesto njega, hit pjesmu “Poljubi trotoar po kojem hodaš” interpretirat će mješoviti hor Asocijacije mladih SDA uz pratnju tamburaškog orkestra stranačkog Savjeta za kulturu...

Ne propustite