Bivši članovi Predsjedništva BiH koristili pogodnosti i nakon isteka mandata, potrošeno 70.382 KM

Bosna i Hercegovina
Bivši članovi Predsjedništva BiH koristili pogodnosti i nakon isteka mandata, potrošeno 70.382 KM
Internim aktom Predsjedništva iz 2003. godine definisana su prava članova Predsjedništva nakon isteka mandata, kao i način ostvarivanja tih prava. Članovima Predsjedništva kojima prestaje mandat dato je pravo na produženi radno-pravni status u trajanju od godinu dana, pravo na posjedovanje diplomatskog pasoša, osobno osiguranje i korištenje službenog vozila do godinu dana.

Internim aktom Predsjedništva iz 2003. godine definisana su prava članova Predsjedništva nakon isteka mandata, kao i način ostvarivanja tih prava. Članovima Predsjedništva kojima prestaje mandat dato je pravo na produženi radno-pravni status u trajanju od godinu dana, pravo na posjedovanje diplomatskog pasoša, osobno osiguranje i korištenje službenog vozila do godinu dana. Uz to mogu angažovati saradnika i imaju pravo na radnu prostoriju do šest mjeseci po isteku mandata, piše Patria.

Zaključkom Predsjedništva iz 2014. godine limitirano je pravo na troškove goriva na 600 KM mjesečno.

Analizirajući ostvarena prava u 2015. godini, Ured za reviziju institucija BiH smatra kako postojeći interni akti precizno ne definišu kategorije prava niti uslove pod kojima se ta prava mogu ostvariti.

- Procesom revizije konstatovano je kako su definisana prava nakon isteka mandata od oktobra 2014. godine koristila dva člana Predsjedništva (produženi radno-pravni status, korištenje službenih vozila, angažman vanjskih saradnika). Ukupni izdaci po ovom osnovu evidentirani su u iznosu od 70.382 KM, od čega je budžet 2015. godine terećen s 43.294 KM, a iznos od 12.571 KM evidentiran je u 2014. godini.

Ured je u svom mišljenju naveo da je u cilju transparentnosti rada institucije Predsjedništva, potrebno preciznije definisati prava članova Predsjedništva nakon prestanka mandata, kao i način i uslove ostvarivanja tih prava, uzimajući u obzir sve činjenice i okolnosti u kojima se ista ostvaruju.

Ne propustite