Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina
Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine
Veliki ekološki projekat, koji se već treću godinu održava pod geslom "Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine", nakon niza uspješnih akcija nastavlja s čišćenjem vode na pet novih lokacija. U organizaciji kompanija Henkel, Bingo i Eko život održan je cijeli niz ekoloških akcija u saradnji s lokalnim ronilačkim klubovima, a ove godine u projekat se uključio i Ronilački klub Bosna, koji će biti zadužen za provedbu čišćenja vode

Veliki ekološki projekat, koji se već treću godinu održava pod geslom "Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine", nakon niza uspješnih akcija nastavlja s čišćenjem vode na pet novih lokacija. U organizaciji kompanija Henkel, Bingo i Eko život održan je cijeli niz ekoloških akcija u saradnji s lokalnim ronilačkim klubovima, a ove godine u projekat se uključio i Ronilački klub Bosna, koji će biti zadužen za provedbu čišćenja vode. Akcija u koju se mogu uključiti svi građani  kupnjom Persil, Silan i Somat proizvoda, započela je u Bingo prodavnicama i trajat će do 31. decembra. Projekat od velikog društvenog značaja pokrenut je koncem 2014. godine kako bi se ukazalo na problem onečišćenja rijeka u Bosni i Hercegovini i potaknulo javnost na ekološko djelovanje i zaštitu okoliša. Ove godine cilj projekta je organizovati akciju čišćenja vode na čak pet lokacija: Konjic-Boračko jezero, Tuzla-jezero Šićki kop, Prozor-Ramsko jezero, Jajce-Malo Plivsko jezero i dio korita rijeke Drine u Bijeljini.

Admir Suljević, key account manager Henkela, rekao je da ovim projektom žele ostvariti dugoročnu saradnju s partnerima s ciljem podizanja svijesti o potrebi očuvanja čistoća rijeka.

"Naša je želja ovim projektom ostvariti dugoročnu saradnju s našim partnerima s ciljem podizanja svijesti o potrebi čuvanja čistoće naših rijeka. U dvije godine održali smo cijeli niz akcija i posjetili puno lokacija, ali možemo reći da je to samo početak. Trudimo se iz godine u godinu ostvariti što bolje rezultate kako bismo vlastiti primjerom pokazali koliko je bitno voditi računa o čistoći naših voda. Zahvalni smo svim našim partnerima na odličnoj saradnji i svim našim kupcima koji nas podržavaju već treću godinu za redom", rekao je Admir.

Rukovodilac službe marketinga binga Tatjana Paunoski, kaže da se u projekat mogu uključiti svi posjetioci trgovačkog lanca Bingo koji do 31. decembra kupe Persil, Silan i Somat te na taj način pomoći ovaj projekat.

"Kako već treću godinu zaredom sprovodimo ovu aktivnost, mogu izraziti naše zadovoljstvo rezultatima od prethodnih godina. Cilj kampanje jeste podizanje svijesti o ekološki prihvatljivim proizvodima i poboljšanju kvalitete života kroz očuvanje okoliša. Za sve je potrebno vrijeme, pa tako i za ovaj proces. Sam čin čišćenja voda u proljeće koje radimo sa ronilačkim klubom i Eko životom ukazuje na drugi dio problema, a koji se tiče same kulture življenja, obzirom da se svake godine izvuče značajne količine otpada, koja govori da je svijest o očuvanju okoliša na niskom nivou", kazala je Paunoski.

Kako kaže Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronličakog kluba Bosna, roniocu su jako dobro upoznati sa situacijom koja vlada na dnu naših rijeka.

"Zahvaljujući našim dosadašnjim aktivnostima, mi ronioci smo jako dobro uzpoznati sa stvarnom situacijom koja se krije ispod površine naših voda. Moram istaknuti da smo izuzetno ponosni što je Ronilački klub Bosna dio ove lijepe priče koja za cilj ima svima nama osigurati čišći i zdraviji okoliš. Zahvalan sam organizatorima, Henkelu, Bingu i Eko životu na podršci, a u proljeće sljedeće godine, kad otopli i kad vremenski uslovi to dopuste, naši ronioci će zaroniti na pet lokacija kako bismo pokazali zašto je ovaj projekat bitan i koji su konkretni rezultati. Vjerujem u uspjeh ove akcije", izričit je Hrvoje.

Kako bi sav otpad koji je izronjen iz rijeka bio zbrinut na primjeren način, pobrinut će se društvo Eko život, rekao je Vedran Biberović, projekt manager Eko život d.o.o.

"Želim da izrazim posebno zadovoljstvo što kompanija Eko život već treću godinu zaredom nastavlja odličnu saradnju započetu sa inicijatorom projekta kompanijom Henkel, partner kompanijom Bingo i Ronilačkim klubom Bosna te što nastavljamo pričati ovu ekološku priču. Kao i do sada Eko život će preko svojih servisera obezbjediti da se otpad koji se izvadi iz naših voda zbrine na propisan način. Drago mi je što svojim angažmanom doprinosimo podizanju svijesti o potrebi očuvanja okoliša i čistoće naših rijeka, a sve u cilju kako bi nam Bosna i Hercegovina bila čista i lijepa", zaključio je Vedran Biberović.

Ne propustite