U NAREDNIH NEKOLIKO DANA BI SE MOGAO DOGODITI JOŠ JEDAN POTRES

Cunami dolazi: Snimci koji su Japan gurnuli u paniku [VIDEO]

Objavljeno:22.11.2016 - 13:07
A A A Times Arial

Nekoliko desetina ljudi je povrijeđeno, a nekoliko stotina evakuisano nakon snažnog zemljotresa koji je sinoć pogodio istočnu obalu Japana, prenose danas agencije.
Vlasti u Japanu ukinuli su sva upozorenja na cunami sedam sati nakon snažnog zemeljotresa koji je pokrenio srednje cunami talase.

Primjećeni su i redovi automobila koji su se udaljavali od obale, nakon što su zvaničnici upozorili na mogućnost cunamija.

japan2

Istočnu obalu Japana pogodio je zemljotres jačine 7,4 Rihterove skale, a umesto najavljenih talasa visine do tri metra koji su išli ka prefekturi Fukušima, u toj oblasti su viđeni talasi do jednog metra visine.

japan3

Istoimena nuklearna centrala je provjerena, a portparolka "Tokijske kompanije za električnu energiju" (TEPCO) je izjavila da je sistem za hlađenje bazena u koji se smješta potrošeno nuklearno gorivo u centrali "Fukušima Daini" bio u jednom trenutku zaustavljen, ali je ponovo proradio, prenosi Rojters.

japan4

Agencija je upozorila da bi u narednih nekoliko dana mogao da se dogodi još jedan snažan zemljotres i pozvala građane da ostanu oprezni.


Zemljotres magnitude 7,4 stepena pogodio je kasno sinoć po srednjoevropskom, a u 05.59 sati po lokalnom vremenu, severoistočni dio Japana, nedaleko od obale prefekture Fukušima.

japan5

Potres, čiji je epicentar bio na u moru na dubini od deset kilometara, snažno se osjetio na glavnom japanskom ostrvu Honšu gde se nalazi Tokiju, gde su milioni stanovnika bili probuđeni.

japan6

Jak zemljotres i cunami koji je uslijedio, razorili su 11. marta 2011. područje Tohoku i izazvali havariju nuklearne centrale Fukušima i jedno od najvećih zagađenja radioaktivnošću u okeanima do sada.

japan7

Sinoćnji potres izazvao je manje cunamije, ali oni nisu izazvali ozbiljniju materijalnu štetu. Iako su vlasti prvobitno upozorile da se mogu očekivati plimni talasi visine do tri metra, najveći, visine oko 1,4 metra, zabilježeni su dva sata poslije potresa na obalama prefekture Mijagi, severno od Fukušime.

Četiri sata posle potresa povučena su upozorenja na cunami za severoistočnu obalu, dok je za veći deo pacifičke obalu ostalo na snazi upozorenje da su mogući manji talasi visine do jednog metra.