Sjednica počela delegatskim pitanjima

Bosna i Hercegovina
Sjednica počela delegatskim pitanjima
Postavljanjem delegatskih pitanja, u Sarajevu je počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Postavljanjem delegatskih pitanja, u Sarajevu je počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Delegati bi potom, prema dnevnom redu, trebalo da se izjasne o zahtjevu Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima koji se odnosi na imenovanje stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. 

Predloženom izmjenom propisuju se sastav, mandat, način odlučivanja i druge obaveze stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. 

Predstavnički dom na sjednici 9. novembra nije prihvatio zahtjev Savjeta ministara za razmatranje ovog zakonskog prijedloga po hitnom postupku i uputio ga je u redovnu proceduru. 

U drugom čitanju pred Domom naroda nalazi se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, koji je predložio Savjet ministara, a kojim se vrši usklađivanje zakona sa stvarnim potrebama i praksom, s obzirom na to da je važeći zakon usvojen 2005. godine. 

Osim usklađivanja normativnih rješenja sa potrebama prakse, predloženim zakonom vrši se i njegovo dopunjavanje u skladu sa kriterijumima Svjetske banke o objavljivanju podataka u ovoj oblasti. 

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi kojim se preciziraju pojedine odredbe u skladu sa zahtjevima i potrebama prakse, te BiH približava evropskim načelima javne uprave. 

Delegati treba da razmotre i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, te izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH o praćenju realizacije preporuka revizije.

Ne propustite