Pravo lice raka: Djevojčica koja je osvojila srca ljudi, izgubila bitku sa opakom bolešću

Svijet
Pravo lice raka: Djevojčica koja je osvojila srca ljudi, izgubila bitku sa opakom bolešću
Jessica Whelan, četvorogodišnja djevojčica koja je osvojila srca širom svijeta preminula je juče ujutru izgubivši bitku s opakom bolešću.

Jessica Whelan, četvorogodišnja djevojčica koja je osvojila srca širom svijeta preminula je juče ujutru izgubivši bitku s opakom bolešću.

Patnja ove hrabre djevojčice postala je javna nakon što je njen otac Andy objavio potresnu crno-bijelu fotografiju koja prikazuje djevojčicu s grimasama od boli na licu dok se nalazila u terminalnoj fazi bolesti.

U septembru prošle godine Jessici je dijagnostifikovan četvrti stadijum neuroblastoma, a dobrotvornim prilozima prikupljeno je 76.000 funti da joj omoguće barem malo bolje uslove u posljednjoj nedjelji života.

Otac djevojčice, koji je i postavio fotografiju njene borbe na internet kako bi podigao svijest o dječjem raku, objavio je juče tužnu vijest na Facebooku.

jessica-whelan-2

Zatvori oči

- Osjećam i tugu i olakšanje u tome što vam moram reći da je Jessica napokon pronašla mir. Više ne pati. Ne osjeća bol... Sad su mojoj princezi narasla anđeoska krila i otišla je da se igra sa svojim prijateljima i voljenima. Sad će gledati dole svog malog brata i nas dok se jednog dana ponovno ne ujedinimo. Sinoć mi je napokon dopustila da je držim u rukama i dugo smo se mazili i ja sam joj rekao da je jako, jako volim. Rekao sam joj da je u redu da zatvori oči i da spava. I poljubio sam joj čelo i usne mnogo puta. Činilo mi se da joj je upravo to trebalo da se opusti u svom odlasku jer je osam sati kasnije izdahnula.

Tatina djevojčica

Bila je tatina djevojčica od početka do kraja. Osjećam kako je veliki dio mene otišao, ali mi je drago da sam mogao da joj pužim mir u zadnjim satima. Otišla je u miru.

Hvala svima koji ste bili dio našeg putovanja.

Sada tražim malo privatnosti za sebe i svoju porodicu kako bismo u miru žalili za našom lijepom princezom.

Od tate slomljenog srca jedne divne i prelijepe djevojčice - napisao je neutješni otac.

jessica-whelan-3

Cilj Jessicine porodice bio je da se prikupi 20.000 funti putem GoFundMe stranice, a do njega su došli vrlo brzo nakon fotografije koju je otac opisao kao pravo lice raka.

Više od 3300 ljudi uplatilo je novac za Jessicu, ostavljajući pritom poruke podrške porodici. Otac je ispričao kako se sva njihova ušteđevina vrlo brzo istopila, pa im je prikupljeni novac pomogao kod troškova prijevoza, hrane, lječenja... Nije im, rekao je, bilo prijatno da traže novac, ali je ostao prilično iznenađen kuda je sve dospjela vijest o njima. Podrška je stizala iz cijelog svijeta.

Andy je želio svijetu da pokaže pravo lice raka. Roditelji su donirali Jessicine organe i tkiva za istraživanja.

(jutarnji.hr)

Ne propustite