Lovrinović, Majkić i Sarajlić na godišnjem zasjedanju PSNATO-a u Istanbulu

Svijet
Lovrinović, Majkić i Sarajlić na godišnjem zasjedanju PSNATO-a u Istanbulu
Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO), koju čine predsjedavajući Nikola Lovrinović i članovi Dušanka Majkić i Asim Sarajlić, učestvuje u radu 62. godišnjeg zasjedanja PSNATO-a u Istanbulu.

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO), koju čine predsjedavajući Nikola Lovrinović i članovi Dušanka Majkić i Asim Sarajlić, učestvuje u radu 62. godišnjeg zasjedanja PSNATO-a u Istanbulu.

Na trodnevnom zasjedanju PSNATO-a do sada je razgovarano o brojnim aktuelnim pitanjima, kao što su tokovi implemantacije odluka sa NATO samita iz Velsa i Varšave, odnosi NATO-a sa Rusijom i transatlanskim odnosima, kao i nastojanjima da arapski svijet izgradi novu sigurnosnu strukturu i strategiju.

Također je razgovarano i o potrebi daljnjeg jačanja savezništva u borbi protiv ISIL-a, daljnjoj strategiji za održavanje međunarodne podrške Avganistanu, potrebama za dodatno ulaganje u odbrambeni sektor zemalja NATO-a te borbi protiv terorizma i svih oblika radikalizma, migracijskoj krizi i sigurnosnim izazovima koje ona nosi sa sobom. 

Na sjednici Komiteta za civilnu dimenziju sigurnosti PSNATO-a obavljena je i rasprava o konačnom specijalnom izvještaju o temi "Zapadni Balkan: Izazovi evropskih i euroatlantskih integracija", kada je prezentiran i Izvještaj članova ovog Komiteta, a koji predstavlja viđenje aktuelnog stanja u zemljama zapadnog Balkana.

Specijalna izvjestiteljica Komiteta za civilnu dimenziju PSNATO-a Ulla Schmidth naglasila je da ovaj izvještaj treba biti podsticaj i motiv za veću saradnju institucijama zakonodavne i izvršne vlasti zemalja regiona, kako bi se u cjelini okrenuli boljoj budućnosti unutar NATO-a i Evropske unije.

Pozvala je bosanskohercegovačke političare da nastave s reformama i preuzetim obavezama, uz ocjenu da BiH zaslužuje evropsku budućnost. Konstatirajući da pozitivne procese u BiH treba nastaviti, Schmith je pozvala članice NATO-a da pomognu BiH s ciljem aktiviranja Akcionog plana za članstvo u (MAP) NATO-u.

Lovrinović je u obraćanju članovima Komiteta, osvrćući se na Izvještaj, pozvao njegove članove da podrže BiH u namjeri da se aktivira MAP, istaknuvši pomake koji su urađeni na putu BiH ka EU. Podsjetio je da je tokom ministarske konferencije zemalja NATO u Talinu 2010. godine BiH uslovno ponuđeno da krene sa realiziranjem MAP-a, za šta je uslov bio knjiženje vojne imovine, odnosno 69 vojnih lokacija.

Zaključio je da se proteklih šest godina ovo pitanje pokazalo kao nemoguća misija te da je cjelokupan proces otišao na politički teren, na šta je ukazivano i tokom posjete predsjedavajućeg PSNATO-a Mike Turnera Bosni i Hercegovini.

Lovrinović je istakao da u BiH postoje različita viđenja u vezi ulaska u NATO te da odluka o članstvu u NATO-u ostaje neriješeno pitanje, ali ne i nemoguć cilj.

Zaključeno je da se aktiviranjem MAP-a ne prejudicira odluka o ulasku BiH u NATO već nastavlja s procesom dostizanja standarda koji će bh. vojnicima omogućiti da kroz programe koje nudi NATO krenu u novu fazu reorganizacije i opremanja Oružanih snaga BiH.

Majkić se osvrnula na određene dijelove iz izvještaja specijalne izvjestiteljice Smith, komentirajući pitanje referenduma u Republici Srpskoj održanog 25. septembra, te probleme koji se odnose na knjiženje vojne imovine.

Delegacija PSBiH imala je tokom ovog zasjedanja niz bilateralnih susreta sa delegacijama zemalja zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope, pri čemu posebno treba istaći visok nivo razumjevanja koji je ispoljen prilikom komunikacije sa članovima delegacija zemalja regiona, prvenstveno Crne Gore, Hrvatske i Srbije, saopćeno je iz PSBiH.

Ne propustite