Saudijska Arabija Trumpa posmatra kao poslovnog čovjeka, koji zna postići dogovor

Svijet
Saudijska Arabija Trumpa posmatra kao poslovnog čovjeka, koji zna postići dogovor
Dok su brojne zemlje zabrinute zbog eventualnih posljedica nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, dugogodišnji saveznik SAD-a Saudijska Arabija čini se da sa blagonaklonošću gleda na pobjedu Trumpa, koji bi svojim odlukama mogao poboljšati poziciju Saudijske Arabije, naročito u odnosu prema Iranu. Kraljevska porodica Saudijske Arabije rijetko komentariše određene globalne procese, ali čini se da im pobjeda Trumpa odgovara, jer im stavovi konzervativnih članova Republikanske partije SAD-a odgovaraju, naročito u odnosu prema Iranu i regionalnoj sigurnosti, prenosi NBC. Mnogi Republikanci suprostavili su se postizanju dogovora o nuklearnom programu Irana i ukidanju sankcija toj zemlji početkom ove godine, kada se i Saudijska Arabija osjetila izdanom zbog podrške SAD-a tom sporazumu.

Dok su brojne zemlje zabrinute zbog eventualnih posljedica nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, dugogodišnji saveznik SAD-a Saudijska Arabija čini se da sa blagonaklonošću gleda na pobjedu Trumpa, koji bi svojim odlukama mogao poboljšati poziciju Saudijske Arabije, naročito u odnosu prema Iranu.
Kraljevska porodica Saudijske Arabije rijetko komentariše određene globalne procese, ali čini se da im pobjeda Trumpa odgovara, jer im stavovi konzervativnih članova Republikanske partije SAD-a odgovaraju, naročito u odnosu prema Iranu i regionalnoj sigurnosti, prenosi NBC.

Mnogi Republikanci suprostavili su se postizanju dogovora o nuklearnom programu Irana i ukidanju sankcija toj zemlji početkom ove godine, kada se i Saudijska Arabija osjetila izdanom zbog podrške SAD-a tom sporazumu.

Trump je taj sporazum s Iranom nazvao najgorim i obećao da će mu prioritet biti da ga ukine.

Uprkos Trumpovim stavovima o muslimanima, Saudijci se nadaju da će njegova vanjska politika vratiti tradicionalnu saradnju koju su SAD i Saudijska Arabija imale u prošlosti.

Saudijski kralj Salman čestitao je pobjedu Trumpu nekoliko sati nakon njegove pobjede i naglasio da se nada povratku starim dobrim odnosima.

Sadad Al-Husseini, bivši izvršni potpredsjednik i član Upravnog odbora u državnom vlasništvu naftnog giganta Aramco, kazao je da je politika Georga Busha bila katastrofa, jer je rat u Iraku povećao utjecaj Irana u regiji, što Saudijskoj Arabiji ne odgovara. Kazao je kako Obama nije postigao ništa posebno, ali da je Trump biznismen i da zna kako napraviti dogovor.

Ahmad Al-Ibrahim, politički analitičar iz Saudijske Arabije ističe da se sa Trumpom može pregovarati.

"To je čovjek koji vam otvoreno kaže da vas mrzi, ali vas pozove na razgovor i ponudi rješenje", kazao je on.

 

Ne propustite