Srbija gradi, BiH nema novca za granični prelaz

Aktuelno
Srbija gradi, BiH nema novca za granični prelaz
Za granični prelaz kod Bratunca, vrijednosti 11 miliona maraka, koji bi naredne godine trebalo izgraditi kod budućeg mosta preko Drine Bratunac - Ljubovija, po svemu sudeći neće biti novca jer se ta stavka ne nalazi u Prijedlogu državnog budžeta BiH za 2017. godinu.

Za granični prelaz kod Bratunca, vrijednosti 11 miliona maraka, koji bi naredne godine trebalo izgraditi kod budućeg mosta preko Drine Bratunac - Ljubovija, po svemu sudeći neće biti novca jer se ta stavka ne nalazi u Prijedlogu državnog budžeta BiH za 2017. godinu.

Naime, u prijedlogu je Upravi za indirektno oporezivanje BiH za kapitalne izdatke odobreno 15,7 miliona maraka, odnosno oko 4,4 miliona maraka manje od onoga što je od Ministarstva finansija i trezora BiH ta institucija tražila. Iz UIO BiH su nam poslali korigovani zahtjev za dodjelu sredstava za 2017. od 23. septembra ove godine, koji su naslovili na Ministarstvo finansija i trezora BiH, iz kojeg se vidi da su, između ostalog, tražili 11 miliona maraka za izgradnju graničnog prelaza. Kako nam je objasnio Ratko Kovačević, portparol UIO, BiH i Srbija su potpisale ugovor po kojem će Srbija izgraditi most, a BiH na svojoj strani granični prelaz koji će koristiti obje zemlje. Prema pomenutom dopisu, vidljivo je da je UIO tražila sredstva za osam projekata, među kojima je i pomenuti prelaz u Bratuncu.

"Aktivnosti u vezi s izgradnjom graničnog prelaza Bratunac kao zajedničke lokacije graničnih prelaza BiH i Srbije, preduzimaju se u skladu sa sporazumom izmedu BiH i Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine s pratećim putnim objektima na lokaciji Bratunac - Ljubovija. Iz navedenog sporazuma obaveza BiH je finansiranje izgradnje graničnog prelaza zajedničke lokacije, a Republika Srbija finansira izgradnju mosta. Navedena sredstva su neophodna i planirana kako bi se pratila dinamika izgradnje mosta", navedeno je u dopisu. Podsjećanja radi, Savjet ministara BiH je na sjednici od 7. septembra ove godine usvojio informaciju o gradnji mosta preko Drine kod Bratunca i izgradnji zajedničkog graničnog prelaza.

"Projekat se realizuje na osnovu potpisanog sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine s pratećim putnim objektima na lokaciji Bratunac - Ljubovija. Građevinski radovi na izgradnji mosta na teritoriji Srbije počeli su u oktobru 2015, a na teritoriji BiH u maju 2016. godine. Planirano je da se do kraja ove godine završi građevinska konstrukcija mosta ili fizičko premoštavanje rijeke Drine", navedeno je u pomenutoj informaciji. Novca, pak, za izgradnju graničnog prelaza u budžetu BiH nema.

Pokušali smo kontaktirati i Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, ali do zaključenja ovog broja niko od nadležnih nam se nije javio na telefon. Podsjećamo, izgradnja mosta preko Drine između Ljubovije i Bratunca, koji nosi naziv "Bratoljub", počela je u oktobru 2015, a rok za izgradnju je septembar 2017. godine. Most će biti dug 227 metara, imaće biciklističku i pješačku stazu, ali, po svemu sudeći, neće imati i granični prelaz, što će ga činiti beskorisnim. Ukupna cijena izgradnje samog mosta iznosi oko 13 miliona evra, a Srbija ga uveliko gradi, čime, za razliku od BiH, ispunjava svoj dio preuzetih obaveza.

(Nezavisne)

 

Ne propustite