„Tu smo! Za njih, nas i vas“: U Zavidovićima obilježen Dan srednjoškolaca

Aktuelno
  „Tu smo! Za njih, nas i vas“: U Zavidovićima obilježen Dan srednjoškolaca
Udruženim snagama, vođeni entuzijazmom i realizovanim projektima iza sebe srednjoškolci u Zavidovićima obilježili svoj dan - Dan srednjoškolaca.

Udruženim snagama, vođeni entuzijazmom i  realizovanim projektima iza sebe  srednjoškolci u Zavidovićima obilježili svoj dan - Dan srednjoškolaca.
Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine. Studenti su protestovali protiv nacističke okupacije, te su strijeljani bez prethodnog suđenja.
-Izašli smo na ulicu uzdignutih glava nakon brojnih aktivnosti koje smo realizovali proteklih godina, a u budućnosti će ih biti više. Prije svega da bi obilježili nešto moramo imati podlogu i uspješne priče iza sebe. Zvaničnici obilježavaju Dan nezavisnosti, a za dvije godine nam iz države ode preko 80 hiljada ljudi. Dok srednjoškolci u ovom kantonu skupe preko 9 hiljada KM te to u vidu novogodišnjih paketića podijele djeci slabijeg imovinskog stanja ili okupe srednjoškolce iz cijelog kantona na debatno takmičenje bez marke u budžetu, kaže Elmin Fehrić, predsjednik Vijeća učenika Srednje tehničke škole.
Jučer je njih 150, simbolično u 11:17 sati krenulo na ulice pod parolom „ Tu smo! Za njih, nas i vas“ u šetnju gradom.  

Cjelokupna aktivnost sprovedena je u organizaciji Vijeća učenika tri Srednje škole s područja općine Zavidovići i Lokalnim timom Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini Zavidovići. 
Parola predstavlja borbu srednjoškolaca za sve generacije.   
- Na današnji praški srednjoškolci su digli glas protiv nacističke okupacije i svojim činom poslali jasnu poruku svijetu ali nažalost i tragično stradali. I bh. srednjoškolci obilježili su ovaj dan, istina u drugim okolnostima ali s istom porukom "Tu smo, za njih, nas i vas“  koja bi trebala dati do znanja svima da su srednjoškolci tu i bit će uvijek. Za njih, mlađe generacije, za sebe i za starije generacije, kaže Edin Omerović, predsjednik Vijeća učenika Gimnazije „Rizah Odžečkić“.

zdici-2
Srednjoškolci su u šetnju gradom krenuli zajedno s načelnikom Hašimom Mujanovićem koji se obratio srednjoškolcima na simboličnom mjestu – Spomeniku antifašistima iz Drugog svjetskog rata. 
Nakon defilea gradom i obraćanja zvaničnika, srednjoškolci su u Centru za kulutru Zavdovići pogledali priču o borbi srednjoškolaca protiv podjela u Jajcu.
- Prvenstveno mi je drago vidjeti zajedno okupljene učenike sve tri srednje škole sa područja naše opštine. Danas smo dokazali da na pravima svijet ostaje, da smo spremni ujediniti se i napraviti nešto što nikada do sada nije viđeno u našem gradu, pa i šire. Srednjoškolci u Zavidovićima, ali i općenito u Bosni i Hercegovini, ne trebaju predstavljati konkurenciju jedni drugima, već se moraju ujediniti u borbi za zajednički cilj, a to je bolje sutra. Obilježavanje ovog dana, naročito na ovaj način, sa ovakvom porukom je samo jedna od niza aktivnosti kojom smo potvrdili da smo na pravom putu. Vjerujem u mlade u Zavidovićima i jasno je da nam sa ovakvim ljudima slijede bolji dani, ističe Adnan Omerašević, predsjednik Vijeća učenika Mješovite srednje škole.
Također, organizatori se zahvaljuju lokalnim institucijama koje su dale svoj doprinos u organizaciji ovog projekta naročito Centru za kulturu i Policijskoj stanici.  

Ne propustite