Ministar MUP-a Kantona Sarajevo za Novi.ba: Vladi ću dostaviti prijedlog za smjenu komesara Ćosića

Aktuelno
Ministar MUP-a Kantona Sarajevo za Novi.ba: Vladi ću dostaviti prijedlog za smjenu komesara Ćosića
Nakon što je Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo jučer na svojoj sjednici uputio prijedlog Vladi Kantona Sarajevo da se smijeni policijski komesar Vahid Ćosić, oglasio se i ministar unutrašnjih poslova KS-a Vedran Mulabdić koji je, na osnovu zaključka Vlade KS-a od 13. oktobra, podnio inicijativu za Ćosićevu smjenu zbog brojnih propusta u obavljanju dužnosti.

Nakon što je Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo jučer na svojoj sjednici uputio prijedlog Vladi Kantona Sarajevo da se smijeni policijski komesar Vahid Ćosić, oglasio se i ministar unutrašnjih poslova KS-a Vedran Mulabdić koji je, na osnovu zaključka Vlade KS-a od 13. oktobra, podnio inicijativu za Ćosićevu smjenu zbog brojnih propusta u obavljanju dužnosti. Za Ćosićevu smjenu je glasalo pet članova NO-a, dok su dva bila protiv takvog prijedloga.

U razgovoru za Novi.ba Mulabdić napominje da je odluka Nezavisnog odbora za smjenu komesara Ćosića jučer stigla na njegovu adresu.

"Nezavisni odbor je meni, kao resornom ministru, dostavio prijedlog za njegovu (Ćosićevu, op.a.) smjenu. Pošto sam ja ovlašten, ja ću njihov prijedlog  dostaviti Vladi Kantona Sarajevo koja će taj materijal razmotriti i donijeti konačnu odluku", pojašnjava Mulabdić i dodaje da se, po zakonu, o Ćosićevoj smijeni ne moraju izjašnjavati zastupnici u Skupštini KS-a.

S obzirom na brojne propuste koji se pripisuju komesaru Ćosiću u nekoliko krupnih slučajeva koji su šokirali cjelokupnu javnost, ministra Mulabdića smo upitali da li je odluka o smjeni trebali biti ranije donesena. No, on nije želio dati nikakav komentar.

"O tome ću, možda, nekom drugom prilikom kad sve ovo prođe", kazao je ukratko Mulabdić.

Čini se da je odluka Nadzornog odbora da se smijeni komesar Ćosić pokrenula pravu malu lavinu ostavki članova u ovom tijelu. Naime, nakon što je nedavno ostavku dao dugogodišnji sudija Ustanovg suda FBiH Domin Malbašić, stiže vijest da je jučer iz ovog tijela istupio i advokat Dragan Međović.

Međutim, iz dobro upućenih izvora nezvanično saznajemo da članovi Nadzornog odbora prethodno nisu željeli smijeniti komesara Ćosića jer mu je do penzionisanja ostalo svega nekoliko mjeseci.   

Iako smo pokušali doći do komesara Ćosića kako bi čuli njegov stav o svemu ovome, on još uvijek nije bio dostupan za razogovor. 

Ne propustite