Pet kantona u FBiH ne isplaćuje dječiji dodatak

Bosna i Hercegovina
Pet kantona u FBiH ne isplaćuje dječiji dodatak
Alarmantan je podatak da se u čak pet od deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine ne isplaćuje dječiji dodatak, rečeno je u Tesliću, na radionici za medije iz Bosne i Hercegovine koju su organizirale Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini, odnosno Komunikacijska grupa UN-a. Dječiji doplatak ne isplaćuju Unsko-sanski, Posavski, Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10 (Livanjski). Istovremeno, tamo gdje se on i isplaćuje uglavnom se radi o skromnim iznosima kao što je primjer u Zeničko-dobojskom kantonu od svega 14,60 KM mjesečno. Naknada za dječiji doplatak u Kantonu Sarajevo iznosi 33 KM mjesečno.

Alarmantan je podatak da se u čak pet od deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine ne isplaćuje dječiji dodatak, rečeno je u Tesliću, na radionici za medije iz Bosne i Hercegovine koju su organizirale Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini, odnosno Komunikacijska grupa UN-a. 
Dječiji doplatak ne isplaćuju Unsko-sanski, Posavski, Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10 (Livanjski).

Istovremeno, tamo gdje se on i isplaćuje uglavnom se radi o skromnim iznosima kao što je primjer u Zeničko-dobojskom kantonu od svega 14,60 KM mjesečno. Naknada za dječiji doplatak u Kantonu Sarajevo iznosi 33 KM mjesečno.

Naglašeno je kako novaca ima u budžetima, ali kako on nije na adekvatan način raspoređen.

U Federaciji BiH se radi na donošenju pet zakona koji bi trebalo da doprinesu poboljšanju stanja u tom entitetu. Radi se o zakonima o osnovama socijalne zaštite, zaštiti obitelji sa djecom, socijalnim uslugama, djelatnosti socijalnog rada i hraniteljstva.

U RS-u su već donesena nova zakonska rješenja iz oblasti socijalne zaštite, a radi se i na onom o dječijoj zaštiti.

Ujedinjene nacije su postavile 17 ciljeva koji bi se trebali realizirati do 2030. godine koji imaju za cilj učiniti svijet boljim mjestom za život.  Glavni segmenti odnose se na stvaranje boljeg i pravednijeg svijeta bez siromaštva, svijeta u kojem svi imaju jednaka prava i mogućnosti u kojima niko nije zaboravljen, te svijeta u kojem razvoj potiče očuvanje okoliša.

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini, odnosno Komunikacijska grupa UN-a, organizirala je radionicu za medije iz Bosne i Hercegovine u želji da promovira ključne koncepte i značaj ciljeva održivog razvoja.

Iz Komunikacijske grupe UN-a u BiH navode kako razumijevanje važnosti svake od navedenih tema ne bi bilo moguće bez adekvatne podrške predstavnika i predstavnica medija. 

Ne propustite