Nema više nepropisnog parkiranja: Stavljaju se 'lisice' na točkove vozila, kazne 30 KM

Aktuelno
Nema više nepropisnog parkiranja: Stavljaju se 'lisice' na točkove vozila, kazne 30 KM
Vozači u glavnom gradu BiH od sada bi trebali povesti računa da li propisno ostavljaju svoje ljubimce na četiri točka.

Vozači u glavnom gradu BiH od sada bi trebali povesti računa da li propisno ostavljaju svoje ljubimce na četiri točka. Kako je već prethodno najavljeno, KJKP Rad je početkom prošle sedmice, u skladu sa Uredbom o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Kantonu Sarajevo, započeo sa stavljanjem blokada ili takozvanih 'lisica' na točkovima automobilima koji su nepropisno parkirani na javnim parkinzima i mjestima uz saobraćajnice gdje nije organizirana automatska naplata parkiranja.

Portparol KJKP Rada Mirza Ramić za Novi.ba naglašava da će Pauk služba, u skladu sa donesenom Uredbom, i dalje odvoziti nepropisno parkirana vozila na trotoarima i drugim javnim površinama na kojima je zabranjeno parkiranje.

"Ukoliko vozač sa svojim vozilom napravi prekršaj kojim se ugrožava ili ometa normalno funkcionisanje saobraćaja, tada se aktivira usluga pauka i to vozilo se uklanja i deponuje", napominje Ramić i dodaje da nema govora o ukidanju Pauk službe. On kaže da je Sarajevo tokom '50-tih i '60-tih godina nije imalo problema sa parkiranjem jer je broj vozila tada bio znatno manji, ali da je '80-tih godina uvedena Pauk služba upravo zbog brojnih zloupotreba prilikom parkiranja.  

Pet puta jeftinija

Prema njegovim riječima, 'lisice' će se postavljati na vozilima onih vozača koji su na bilo koji način zloupotrijebili parking prostor ili nisu platili uslugu parkinga, zatim ukoliko vozač u roku od deset minuta na vjetorbranskom staklu nije postavio parking kartu, ukoliko koristi neku kartu koja ne odgovara parking zoni ili ukoliko koristi povlaštenu kartu koja nije navedena u spomenutoj Uredbi. Osim postavljanja 'lisica', Ramić pojašnjava da se na prednjem vjetrobranskom staklu nepropisno parkiranog vozila ostavlja doplatni nalog, dok se na vozačevim vratima postavlja naljepnica upozorenja da je postavljena blokada.

Da bi deblokirali svoje vozilo, vozači su dužni da, u obližnjoj banci ili pošti, plate doplatni nalog koji košta 30 KM i pozovu broj dispečera 033/66 55 48 koji će obavijestiti radnika da dođe i skine lisice sa točkova s tim što je vozač dužan radniku pokazati uplatnicu kao dokaz da je izvršio plaćanje.

"Uvođenje lisica je predmjera kako se ne bi aktivirao pauk i ona je pet puta jefitnija. U svakom slučaju, jefitnije je platiti sat ili dva parkinga, nego da se pribjegava mjerama blokiranja točkova ili uklanjanja vozila paukom. Broj vozila u Sarajevu je 50-tih i 60-tih godina je bio daleko manji. Svaka lisica ima svoje ključeve i onaj koji izdaje nalog mora imati dokaz da su 'lisice' skinute uz uplatnicu. Ovo je predmjera kako bi se djelovalo na svijest građana da bi na adekvatan način koristili usluge parkiranja i na ljude koji izbjegavaju plaćanje parkinga čime uzrokuju zadržavanje u saobraćaju i gužve", napominje Ramić i dodaje da će pauk ukloniti 'lisicama' blokirana vozila ukoliko vozači ne budu željeli platiti kaznu.

Povećati brojnost

KJKP Rad u Kantonu Sarajevo, kaže Ramić, raspolaže sa 2111 parking mjesta, a ukupan broj parking mjesta - uključujući tržne centre, privatne parkinge, te parkinge u užoj gradskoj jezgri na prodručju općina Stari Grad, Novi grad i Centar - iznosi blizu deset hiljada mjesta.

"Nedavno je na području općina Centar i Stari Grad najavljena izgradnja podzemnih garaža što će povećati brojnost parking mjesta", zaključuje Ramić.

 

Ne propustite