Predsjedništvo GS-a usvojilo platformu za pregovore sa drugim strankama

Aktuelno
Predsjedništvo GS-a usvojilo platformu za pregovore sa drugim strankama
Na sjednici Predsjedništva Građanskog saveza (GS) koja je održana jučer razmatrana je aktuelna politička situacija u zemlji. GS smatra da Bosnu i Hercegovinu u 2017. godini čeka možda najteži period nakon rata u pogledu opstanka i cjelovitosti BiH.

Na sjednici Predsjedništva Građanskog saveza (GS) koja je održana jučer razmatrana je aktuelna politička situacija u zemlji. GS smatra da Bosnu i Hercegovinu u 2017. godini čeka možda najteži period nakon rata u pogledu opstanka i cjelovitosti BiH.

Stoga, Predsjedništvo GS-a poziva sve političke partije koje drže do očuvanja državnosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kao i građanskih vrijednosti, da se zajedno sa GS-om udruže u demokratski blok opozicije. Cilj opozicionog bloka mora biti da spriječi politiku konačne razgradnje države BiH koju predvode SNSD i HDZ BiH uz potpuno svjesno učešće rukovodstva SDA. Ovim povodom pozivamo na saradnju SDP, DF, NS i BPS. Također, pozivamo i SBB da iako je dio vladajuće koalicije, odbije da učestvuje u politici mirne razgradnje države BiH daleko od očiju javnosti i vlastitog biračkog tijela.

Predsjedništvo GS-a također upozorava da je referendum za nezavisnost entiteta Republika Srpska vrlo realna mogućnost i smatramo da smo djelovali odgovorno kada smo tokom kampanje za lokalne izbore svim sredstvima upozoravali na pogubnost održavanja nelegalnog i protivustavnog septembarskog referenduma u RS. GS smatra da će eventualni referendum o nezavisnosti RS biti direktan rezultat šutnje navodno probosanski orijentisanih stranaka sa sjedištem u Sarajevu, bile one pozicione ili opozicione. U tom smislu osuđujemo odluku Tužilaštva BiH da odbije zaštititi pravni poredak oslobađajući odgovornosti organizatore referenduma u RS.

Nadalje, GS želi da skrene pažnju javnosti na pismo Udruženja Poslodavaca FBiH u kojem se navode mjere aktuelne Vlade FBiH u sklopu sada već propale „reformske agende“ za koju i strane diplomate smatraju da je mrtva, a čije selektivno sprovođenje odnosno nesprovođenje ima za efekat gušenje realnog sektora i poduzetništva, posebice malih i srednjih preduzeća kroz smanjene podsticaja za investiranje sa 100 % na 50 %, ukidanje podsticaja za izvoznike, povećanje naknada za korištenje javnih cesta i registraciju motornih vozila iz privrednog programa.
Također, efekat ovih lažnih reformi najviše pogađa radnike sa nižim primanjima kroz povećanje poreza na dohodak kao i dodatno oporezivanje toplog obroka, regresa i prevoza što u konačnici ima negativan efekat na ukupna primanja radnika te direktan uticaj na potrošnju i servisiranje obaveza. Očigledno je da navedene mjere imaju za cilj biti dodatni izvor koji treba da hrani glomaznu administraciju i partijski aparat uhljebljen kroz javna preduzeća te pomoći lobijima koji su povezani sa aktuelnim vlastima ili neće biti pogođena u istoj mjeri kao mala i srednja preduzeća koja čine okosnicu bh ekonomije.

Predsjedništvo GS-a je usvojilo i pregovaračku platformu s kojom će ići u moguću saradnju sa strankama koje bi eventualno bile u građanskom bloku opozicije. Smatramo da je, osim odbrane integriteta zemlje, jako važno hitno raditi na poništavanju pogubnog Zakona o radu koji je bio osnov za povećanje nameta na mala i srednja preduzeća i radnike sa nižim primanjima.

Konačno, Predsjedništvo GS-a smatra da strateški cilj opozicionih stranaka mora biti slabljenje uticaja SDA u povratničkim zajednicama u RS koje su, zahvaljujući toj stranci, u najtežoj poziciji od kraja rata do danas.

Ne propustite