Stranke ljevice napustile konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća Centar Sarajevo

Bosna i Hercegovina
Stranke ljevice napustile konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća Centar Sarajevo
Vijećnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF), Naše stranke (NS), Građanskog saveza (GS) i Stranke penzionera (SP) napustili su konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća Općine Centar Sarajevo.

Vijećnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF), Naše stranke (NS), Građanskog saveza (GS) i Stranke penzionera (SP) napustili su konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća Općine Centar Sarajevo.  Kako kaže vijećnik DF-a Edin Abdurahmanović ljevičarske stranke odlučile su se za ovaj potez zbog nepoštivanja Statuta Općine Centar. 

"Kada je bilo da se glasa za predsjedavajućeg Općinskog vijeća mi smo tražili da se poštuje Statut i da bude tajno glasanje. Komisija se također složila s tim. Međutim, kada je došlo do glasanja vjerovatno zbog nemogućnosti da kontroliraju glasanje išli su na princip da vijećnik uzme listić i sjedne za klupu gdje su svi njihovi", rekao je Abudrahmanović. 

Dodao je da su na ovo reagovali vijećnici iz ljevičarskih stranaka s obzirom na to da je očito bilo kako se ne radi o tajnom glasanju. 

"Upozorili smo ih par puta i nakon toga smo napustili sjednicu. Verifikaciona komisija je poslije potvrdila izbor Karoline Karačić za predsjedavajući Općinskog vijeća Centar", kazao je Abudrahmanović. 

Inače, Karačić je nakon lokalnih izbora u BiH isključena iz DF-a, a iz te stranke su saopćili da je takva odluka uslijedila zbog toga što je Karačić radila u interesu koalicija SDA/SBB kao i u interesu novoizabranog načelnika općine Centar, Nedžada Ajnadžića.

Ne propustite