Teško do dogovora o 1. martu

Bosna i Hercegovina
Teško do dogovora o 1. martu
Ovih dana će se pred parlamentarcima naći apelacija Narodne skupštine RS, u kojoj se od Ustavnog suda BiH traži da neustavnim proglasi 1. mart, koji se u jednom dijelu BiH slavi kao Dan nezavisnosti BiH.

Ovih dana će se pred parlamentarcima naći apelacija Narodne skupštine RS, u kojoj se od Ustavnog suda BiH traži da neustavnim proglasi 1. mart, koji se u jednom dijelu BiH slavi kao Dan nezavisnosti BiH. Međutim, predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH mišljenja su da i o ovom zahtjevu Ustavnog suda BiH, kao i svim ostalim koji su bili pred parlamentarcima, neće biti konsenzusa.

Ustavni sud BiH 12. oktobra zatražio je od parlamenta BiH da se izjasni o ovoj apelaciji NS RS, rok za izjašnjenje bio je 30 dana i on je već istekao, a u četvrtak bi o ovome mišljenje trebalo da da Ustavno-pravna komisija Doma naroda BiH. Saznajemo da je zahtjev stigao i nadležnoj komisiji Predstavničkog doma BiH, ali da je zakasnio, pa se o tome poslanici i članovi komisije još nisu izjašnjavali.

Sredoje Nović, šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda BiH i zamjenik predsjedavajućeg Ustavno-pravne komisije ovog doma, ističe da oni već odavno ne raspravljaju o zahtjevima Ustavnog suda BiH i da se ova odluka na dnevnom redu Komisije nalazi samo reda radi.

"Ovi njihovi zahtjevi se samo vrate Ustavnom sudu BiH na isti način kako su i došli Komisiji. Jasno je da o tim stvarima ne bismo mogli postići kompromis i stoga te zahtjeve i ne raspravljamo", rekao je Nović.

Halid Genjac, šef Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda parlamenta BiH i predsjedavajući Ustavno-pravne komisije ovog doma, rekao je, međutim, da će se Komisija izjasniti na zatraženo mišljenje Ustavnog suda. Napomenuo je da Dejtonski mirovni sporazum kaže da zakoni i uredbe koji su na snazi, ako nisu u suprotnosti s tim sporazumom, ostaju na snazi dok se ne usvoje drugi.

Prvi mart usvojen je uredbom, odnosno dekretom koji je tadašnji predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović potpisao 6. marta 1995. godine, tačno tri godine nakon što je Republička izborna komisija tadašnje SR BiH potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa BiH. Ovaj dan obilježava se kao praznik dok država BiH ne donese novi zakon o praznicima, objašnjavaju pravni stručnjaci, uz obrazloženje da je tako navedeno i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

I dok u većem dijelu Federacije 1. mart slave kao praznik nezavisnosti BiH, u Republici Srpskoj ovaj praznik ne priznaju, jer, kako ističu, vrijeđa osjećaje srpskog naroda.

Momčilo Novaković (NDP), poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, ranije je "Nezavisnim" rekao da je parlament već davno trebalo da donese zakon o praznicima, ali da je za to potrebno više tolerancije svih. On je rekao da je više puta došao na ideju da podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH kada je u pitanju 1. mart, ali da je shvatio da je to besmisleno.

"Šta god da odluči Ustavni sud BiH, u RS se taj dan neće slaviti, a isto tako je i u FBiH. Bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH, oni će taj dan slaviti. Zbog toga je vrijeme da se zaustavimo i ne idemo dalje", smatra Novaković.

Ne propustite