Rošić: Urađeno dosta na stabiliziranju stanja u USK

Bosna i Hercegovina
Rošić: Urađeno dosta na stabiliziranju stanja u USK
Polovinom jula Unsko-sanski kanton (USK) dobio je novu, manjinsku vladu, 16. od svog osnivanja.

Polovinom jula Unsko-sanski kanton (USK) dobio je novu, manjinsku vladu, 16. od svog osnivanja. Novi premijer Husein Rošić, profesor na Tehničkom fakultetu u Bihaću, u intervju za Faktor govorio je o radu nove vlade, koju čine ministri iz SDA i SBB-a, načinu njenog funkcioniranja s obzirom na činjenicu da iza nje stoji „tanka" skupštinska većina, te da je sporazum o njenoj podršci istekao nakon lokalnih izbora.

- Urađeno je dosta toga na stabiliziranju stanja. Održali smo 20 sjednica, usvojili deset zakona. Pripremili smo rebalans budžeta, što nam je vrlo bitno za sve daljnje aktivnosti i vjerujem da ćemo ga na sjednici Skupštine USK, 23. novembra, i usvojiti. Ispunjavamo obaveze prema Kantonalnoj bolnici 'Dr. Irfan Ljubijankić" - osigurali smo pola miliona KM za gradnju novog objekta. Rješavamo probleme na Univerzitetu... - naveo je kantonalni premijer.

Vlada je usvojila Nacrt budžeta za narednu godinu i dobila saglasnost Vlade FBiH, ali i pozitivnu ocjenu za rad od nevladinog sektora (CCI). Rošić kaže da su upostavili osnove za redovne plaće i topli obrok, osmislili sistem da ne dolazi više do kašnjenja.

- Ispunili smo obaveze prema boračkoj populaciji, prema stipendistima, njih 650, prema poljoprivrednim proizvođačima. Uveli smo maksimalne uštede u trošenju budžetskih sredstava. Prvi put je Vlada za budžetsku projekciju, ne samo dobila saglasnost Vlade FBiH, već i na neki način pohvalu. Mi smo za devet mjeseci ove godine u budžetu uspjeli ostvariti suficit od četiri miliona KM, bez dodatnih kreditnih zaduženja i to pokazuje na disciplinu u trošenju budžetskih sredstava. Deficit u budžetu je 69 miliona KM i još je prethodna vlada, kako je to navedeno u Revizorskom izvještaju za 2015. godinu, planirala i imala budžetski minus od deset miliona KM, čime su ukupne obaveze premašile 80 miliona KM - kazao je, između ostalog, Rošić za "Faktor".

Ne propustite