Vlast rasparčava državne firme kako bi spasila vlastitu kožu!

Aktuelno
Vlast rasparčava državne firme kako bi spasila vlastitu kožu!
Mostarski gigant Aluminij je jedna od rijetkih kompanija koja proizvodi izuzetno kvalitetni aluminij u BiH.

Nije tajna da je Vlada FBiH bez pogovora pristala na svaki mogući uslov koji je pred nju postavio Međunarodni monetarni fond (MMF) kako bi ove i buduće generacije zadužio za još jednu milijardu KM kredita. Vlast trenutno provodi brojne sramotne reforme koje su, po običaju, udarile po džepovima najslabijih i najsiromašnijih slojeva bh. društva čiji se glas nigdje ne čuje.

Tako je otuđena federalna vlast ekspresno nametnula porez na plate, tople obroke, doprinose i regrese čime je posebno pogodila obespravljene radnike u ionako krhkom realnom sektoru koji se jedva drži na 'staklenim nogama'.

Uporedo s tim, predvodnik aktuelne vlasti, tačerovac Fadil Novalić, pokrenuo je novi ciklus katastrofalne privatizacije preostalih firmi u kojima FBiH ima vlasničkog udjela u većem ili manjem omjeru. Privatizacija, čije će se posljedice tek osjetiti, pokrenuta je prošle godine u okviru Plana privatizacije i Finansijskog plana Agencije za privatizaciju FBiH kojima je obuhvaćeno ukupno 14 preduzeća u kojima ukupna vrijednost državnog kapitala iznosi 772 miliona KM. Naravno, federalna Vlada se pravdala da će se prodavati ona preduzeća koja su negativno poslovala i čiji je kapital znatno umanjen.

Na dobošu su se našli Bosnalijek, Energopetrol, Energoinvest, Aluminij Mostar, Hidrogradnja, Remontni zavod u Travniku, Šipad export-import, Željezara Zenica, KTK Visoko, Agrokomerc Velika Kladuša, Konfekcija Borac Travnik, Fabrika duhana Mostar, Vitezit Vitez i Putevi BiH.

Vladajuća elita se i u Pismu namjere, upućenom direktorici MMF-a Christine Lagarde, obavezala da će prodati preostale državne dionice u Sarajevo osiguranju, Bosnalijeku, Fabrici Duhana Sarajevo i mostarskom Aluminiju.

"Ponovo ćemo započeti proces privatizacije u Federaciji BiH kako bismo pomogli unapređenje ekonomskog upravljanja i konkurencije, te smanjili rizik za javne finansije. Izvršili smo klasifikaciju preduzeća u državnom vlasništvu i javnih preduzeća na ona koja su strateška, ona koja zahtijevaju manje ili značajnije mjere restrukturiranja, i preduzeća u kojima vlada posjeduje manjinske udjele (ove napore u Federaciji BiH podržava Grupa Svjetske banke). Izvršit ćemo prodaju manjinskih udjela u preduzećima Bosnalijek i Sarajevo osiguranje do kraja septembra/rujna 2016. godine. Također smo u procesu provođenja operativnog i finansijskog restrukturiranja preduzeća Fabrika duhana Sarajevo i Aluminij Mostar s ciljem okončanja njihove prodaje do kraja marta/ožujka 2017. godine. Druga preduzeća, kao što su Energoinvest i Energopetrol, zahtijevat će sveobuhvatnije mjere restrukturiranja prije njihove potpune sanacije i prodaje do kraja decembra/prosinca 2017.godine", navodi se u Pismu namjere.

U nastavku vam donosimo priču o samo nekim preduzećima koja će se privatizirati.

Ne propustite