Ambasada Austrije donirala opremu Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu

Kultura
Ambasada Austrije donirala opremu Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu
Ambasada Austrije Bosne i Hercegovine donirala je Muzeju ratnog djetinjstva Bosne i Hercegovine u Sarajevu opremu - postolje za eksponate i display.

Ambasada Austrije Bosne i Hercegovine donirala je Muzeju ratnog djetinjstva Bosne i Hercegovine u Sarajevu opremu - postolje za  eksponate i display.

Ova ambasada je, uz američku, jedina u BiH koja je podržala projekt Muzeja ratnog djetinjstva, rekao je tim povodom direktor i idejni tvorac Jasminko Halilović.

Austrijski ambasador Martin Pammer je naglasio da je podrška realizirana u naročitom programu „Projekat jug-sjever-kultura i razvoj“, čiju podršku uživaju projekti što se bave temama iz spektra vanjske politike a u oblasti kulture i tazvojne suradnje.

- Muzej ratnog djetinjstva je, međutim, naravno, puno više od samo još jedne institucije kulture. Sjećanje na strašnu tragediju rata devedesetih godina prošlog stoljeća  svakodnevno je vidljivo i kod mnogih, danas odraslih osoba, zaokuplja i dalje svijest i veliki dio života - ambasadorove su riječi.

Ratnu opsadu Sarajeva je nazvao besmislenim ubijanjem i razaranjem, zločinačkim aktom bezumnih „dobrovoljaca“, koji su planirali i rukovodili naredbodavci ubice.

- Značilo je to i teroristički čin, napad nekulture na kulturu, primitivnog na urbano; stoga govorimo i o urbicidu - nevjerovatnom pokušaju ubijanja jednog grada. A ko je najranjiviji u takvoj situaciji ? Sigurno djeca! Ona nemaju nikakav lobi, nemaju pravo glasa, nadležne organizacije ih slabo čuju i većinom imaju samo ograničenu ekonomsku i nikakvu političku moć - izjavio je austrijski ambasador, prenosi Fena.

Muzej ratnog djetinsjtva u Sarajevu je spomenik upravo ovoj djeci koja su tokom rata trpjela glad i bolesti, povrede i nažalost, često i smrtno stradala, dodao je.

- Spomenimo ih i radimo na tome da djeca, ni u Sarajevu niti igdje drugdje, ubuduće više nikada ne budu izgubljena - rekao je također ambasador Martin Pammer napominjući da, nažalost, u svijetu strada mnogo djece u ratnim zonama, u Siriji naprimjer.

Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu je jedini te vrste u svijetu. Dobit će stalnu postavku u Logavinoj ulici na broju 32, što je po riječima direktora Jasminka Halilovića, biti ozvaničeno u decembru.

Osim donirane opreme od austrijske ambasade, novinarima je danas trodiminezionalno predstavljen videomaterijal budućeg stalnog prostora Muzeja.

Na Halilovićevu inicijativu, Muzej ratnog djetinstva pokrenut je prošle godine. Iako je bio bez matičnog prostora, dosad ima više od 3.000 eksponata, igračaka, knjiga, slikovnica, odjeće i drugih stvari što su pripadale djeci tokom ratne opsade Sarajeva.

U međuvremenu su ta djeca postali zreli ljudi, neki rado ustupaju Muzeju uspomene iz vlastitog gorkog djetinjstva, kao i rodbina poginulih mališana. Neka od te bivše djece danas žive u Austriji, pa je i to poveznica u saradnji Muzeja i austrijske ambasade.

Istraživači Muzeja trenutno sakupljaju eksponate i van Sarajeva, na području Mostara, Cazina, Banje Luke i Lukavca, rekao je direktor.

Za izložbu eksponata stižu pozivi iz raznih dijelova svijeta, a iz Japana, naprimjer, gdje su ljudi veoma osjetljivi na ratne teme, pokazano je veliko interesovanje za knjigu „Djetinjstvo u ratu“, dodao je Jasminko Halilović.

 

Ne propustite