Janjić dokazao da je postojao ratni sukob, da je Orić bio komandant i Muhić pripadnik Armije RBiH

Bosna i Hercegovina
Janjić dokazao da je postojao ratni sukob, da je Orić bio komandant i Muhić pripadnik Armije RBiH
Na Sudu BiH danas je Tužilaštvo BiH, odnosno postupajući tužilac Miroslav Janjić okončao porces dokazivanja krivnje u slučaju Naser Orić i Sabahudin Muhić.

Na Sudu BiH danas je Tužilaštvo BiH, odnosno postupajući tužilac Miroslav Janjić okončao porces dokazivanja krivnje u slučaju Naser Orić i Sabahudin Muhić.

Sud BiH je sredinom septembra 2015. godine potvrdio optužnicu kojom se Naser Orić, ratni komandant u Srebrenici i Sabahudin Muhić, pripadnik ARBiH terete za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

Janjić je danas uložio materijalne dokaze, a nakon što je odustao od svjedočenja 13 svjedoka.

Od niza dokaza koje je Tužilaštvo uložilo odbrane Orića i Muhića imale su prigovore i to relevantnosti i zakonitosti pribavljanja istih.

Janjić je zapravo uložio niz dokumenata koji dokazuju da je postojao ratni sukob, da je Orić bio komandant i da je Muhić bio pripadnik Armije RBiH.

Kao dokazi uložene su i fotodokumentacije MUP-a TK od 6.2.2011. godine kada se vršila obrada posmrtnih ostataka među kojima su i ostaci Slobodana Ilića.

Odbrana je kazala da u optužnici ne postoje spisi po kojima bi se utvrdila zakonitost pribavljanja ovih dokaza, ali Sud BiH uvažio je sve dokaze Tužilaštva kazavši da će na kraju kada sve sagledati uzeti u obzir i prigovore odbrane.

U optužnici se navodi da su optuženi Naser Orić, kao komandant Štaba teritorijalne odbrane Srebrenica i komandant Štaba oružanih snaga TO subregije Srebrenica i Sabahudin Muhić, kao pripadnik oružanih snaga TO Srebrenica, u vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske, u vremenskom periodu od maja do decembra 1992. godine, na području sela Zalazje, Lolići i Kunjerac, opština Srebrenica i Bratunac, počinili krivično djelo ratni zločin nad tri ratna zarobljenika, uzrokujući njihovu smrt.

Dakle, optuženi su za neposredno izvršenje, a Janjić je danas ulagao dokumente po kojima samo dokazuje da je Orić bio komandant, iako se ne tereti za komandnu odgovornost. Upravo na tome odbrana je bazirala prigovore za takve dokaze nazivajući ih irelevantnim za optužnicu.

Inače, svjedoci Tužilaštva BiH koji su do sada svjedočili davali su oprečne iskaze o događajima za koje se terete Orić i Muhić i to pretežno sve je bilo oprečno sa iskazom zaštićenog svjedoka O1 a na osnovu kojeg je i podignuta optužnica.

U nastavku suđenja, odbrana kreće sa izlaganjem svojih dokaza i ispitivanjem svjedoka, a dobili su rok od mjesec dana za pripremu. Novo ročište zakazano je za 13. decembar 2016. godine.

Ne propustite