Novi zemljotres pogodio Novi Zeland, spasilačke službe evakuiraju stanovništvo

Svijet
Novi zemljotres pogodio Novi Zeland, spasilačke službe evakuiraju stanovništvo
Spasioci na Novom Zelandu Zeland čine sve što je u njihovoj moći da evakuiraju desetine turista i stanovnika iz grada Kaikoura koji je najteže pogođen nizom snažnih potresa, a zemljotres jačine 5,4 stepena Richterove skale je ponovo pogodio Novi Zeland, prenosi BBC.

Spasioci na Novom Zelandu Zeland čine sve što je u njihovoj moći da evakuiraju desetine turista i stanovnika iz grada Kaikoura koji je najteže pogođen nizom snažnih potresa, a zemljotres jačine 5,4 stepena Richterove skale je ponovo pogodio Novi Zeland, prenosi BBC. Još uvijek nema izvještaja o izazvanoj šteti ili cunamiju. Geološki institut Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je saopćio da je epicentar bio na 45 kilometara jugoistočno od grada Blenheima, na dubini od deset kilometara.

Spasilačke službe Novog Zelanda uz pomoć broda i helikoptera su mobilirane.

Četiri Air Force helikoptera odvoze ljude iz Kaikoure na jugu zemlje nakon borbe s jakim vjetrovima i jakom kišom koja je ranije padala. Grad, sjeveroistočno od Christchurcha, je odsječen klizištem nakon potresa.

Stotine potresa i dalje hara ovim područjem. Dvoje ljudi je poginulo nakon zemljotresa 7,5 stepeni Richtera koji je pogodio jug zemlje u ponedjeljak ujutro.

Brod novozelandske mornarice isplovio je iz Aucklanda i trebalo bi da u srijedu ujutro po lokalnom vremenu stigne u Kaikouru, region Južnog ostrva, kako bi evakuirao 500 turista.

Ne propustite