Gospodar života i smrti Mirsad Kukić

Aktuelno
Gospodar života i smrti Mirsad Kukić
Umjesto izgradnje famoznog Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, koji je trebao biti najveća poslijeratna investicija u BiH vrijedna 1,4 milijarde KM, osuđeni SDA-ov kriminalac i neprikosnoveni gospodar života i smrti tuzlanskog kantona Mirsad Kukić pobrinuo se, da se umjesto ovog projekta, realizira izgradnja termoelektrane u njegovim rodnim Banovićima.

Umjesto izgradnje famoznog Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, koji je trebao biti najveća poslijeratna investicija u BiH vrijedna 1,4 milijarde KM, osuđeni SDA-ov kriminalac i neprikosnoveni gospodar života i smrti tuzlanskog kantona Mirsad Kukić pobrinuo se, da se umjesto ovog projekta, realizira izgradnja termoelektrane u njegovim rodnim Banovićima. 

Naime, prema pisanjima Slobodne Bosne, direktor Rudnika Banovići Munever Čergić je sredinom novembra prošle godine potpisao ugovor s kineskom kompanijom Dongfang Electric Corporation (DEC) o izgradnji termoelektrane kapaciteta 350 KW vrijedne blizu jedne milijarde KM.

Bez dozvola

Rudnik je, u svrhu izgradnje ovog objekta, također potpisao kreditni aranžman sa kineskom Exim bankom. Čergić i Kukić su, kako ovaj list navodi, još prije četiri godine uspostavili kontakte sa kineskom ovom kompanijom, a zanimljivo je da su obojica manjinski suvlasnici Rudnika Banovići. Stoga, ne treba čuditi zalaganje ovog dvojca da se umjesto Bloka 7 u Tuzli, gradi potpuno nova termoelektrana u Banovićima.

I dok nije poznata sudbina Bloka 7 jer se trenutno vrši revizija kompletnog projekta, premijer FBiH Fadil Novalić je u prošlogodišnjem prilogu političkog magazina Mreža FTV-a svojevremeno kazao da je izgradnja termoelektrane u Banovićima jedini projekat za koji će biti zatražen kredit od Kineza. Zbog kašnjenja izgradnje tuzlanskog Bloka 7, rad Bloka 6 ove termoelektrane bit će produžen do 2040. godine.

"To je u ovom trenutku najspremnija  investicija unutar energetskog projekta", kazao je Novalić za Mrežu. Međutim, Mreža je tada upozoravala da budućki blok, zbog povećanja kapaciteta sa 300 na 350 megavata, nema urbanističku, građevinsku i ekološku dozvolu.

"Prilikom proširenja kapaciteta na 350 megavata ta ekološka dozvola više ne vrijedi. U toku je izdavanje nove okolišne dozvole. Pitanje je da li će se dobiti, jer kako znamo nemaju dovolne kapacitete vode. Zatim, nemaju studiju uticaja  šljačišta", kazala je tada direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Gradnja termoelektrane predviđena je na zemljištu čiji je vlasnik Kukićeva firma Bex-eksploziv koju je vodio zajedno sa Tomicom Godecom kojeg je hrvatski USKOK hapsio zbog kriminala, a termoelektrana će obuhvatiti i zemljište brata Čergićevog brata. Sve su prilike da će novoizgrađena banovićka termoelektrana imati problema sa snabdijevanjem ugljom jer godišnja proizvodnja banovićkog rudnika iznosi milion i po tona ugljena, od čega milion tona ide za potrebe tuzlanske termoelektrane.

"Mora se priznati da u nekim periodima rudnik Đurđevik i rudnik Banovići zbog teškoća u pripremi uglja nisu imali dovoljne količine za kontinuirani rad bloka šest", kazao je tada za Mrežu Bajazit Jašarević, generalni direktor Elektroprivede BiH. Zato se opravdano postavlja na koji način će se uopće obezbijediti dovoljna količina ugljena za rad banovićke termoelektrane!? Na to je upozoravao i bivši načelnik Banovića Bego Birparić koji je istakao da se površinski kop banovićkog uglja nalazi u katastroflanom stanju.

"Može se dovesti u pitanje opstanak u ovim kapacitetima. Kada se zna da prošle godine nije ispunjen godišnji plan na uglju, kada se zna da ove godine neće biti ispunjne plan na uglju. Kada se zna da su veliki zaostaci količine otkrivke. To može da povuče određena pitanja ko vodi rudnik, koga vodi, zbog čega to država ne kontroliše. Zašto nema kapaciteta, zašto se stanje prikriva", upozorio je Birparić. Zato se očekuje da će neophodna količina ugljena biti nadoknađena ugljenom izuzetno loše kvalitete.

Na Kukićev kriminal ukazivao je bivši sekretar društva banovićkog rudnika Muradif Mujkanović koji je o svemu pisao i visokom predstavniku međunaordne zajednice za BiH Valentina Incka.

"Upravljajući rudnikom Banovići više od dvije decenije gospodin Kukić je na kriminalan način toliko ekonomski ojačao, da sada, sa nezakonito stečenim novcem kontroliše sve, kako političke tako i sve druge odnose na ovim prostorima", kaže Mujkanović.

Iza kulisa

Problem predstavlja i obezbijeđenje dovoljne količine voda rad nove termoelektrane jer je Institut za hidrotehniku u Sarajevu zaključio da jezero Ramići ne mogu zadovoljiti sve potrebe ovog postrojenja. Iako banovićki rudnik nije u potpunom vlasništvu države, ta činjenica nije predstavljala problem vlastima da FBiH bude garant vraćanja kineskog kredita koji iznosi više od pola milijarde maraka. Mreža napominje da je vlasnik 30 posto kapitala u Rudniku Banovići mešetar na tržištu kapitala Aleksandar Hrkač koji je, inače, vlasnik investicijskog fonda Herbas, Elektrogrupe i Rudnika mrkog uglja "Kamengrad" iz Sanskog Mosta. Zanimljivo je da se protiv Hrkača vodi istraga u aferi Bosnalijek.

Rudnik u Banovićima je jedini rudnik koji nije dio koncerna Elektroprivrede BiH, a bivši direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić je svojevremeno u izjavi za medije kazao da je gašenje projekta Bloka 7 u Tuzli i ideja izgradnje termoelektrane u Banovićima odvijala iza kulisa i da se u sve duboko umiješala politika i to na način na koji nije smijela.

"Jer, ako je Vlada vlasnik svih rudnika, onda je i to politika, zato ne vidim razloga zašto Banovići nisu dio koncerna", kazao je on.
Iako je Čergić naglašavao da je izgradnja banovićke termoelektrane isplativa jer će projektovana cijena struje biti 50 eura, Jerlagić je kazao da cijena od 50 eura po megavat satu nije, niti može biti realna. On je napomenuo da minimalna cijena Termoelektrane Tuzla može biti najmanje 55 do 56 eura.

"Ako znamo da su cijene na tržištu ispod 35 ili 40 eura (...)onda je upitno da li nama uopšte trebaju termoelektrana Banovići i Blok 7", zapitao se Jerlagić.

Kukić je, inače, od prvih ljudi Alije Izetbegovića, Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića. Da Kukić radi sve što poželi direktno svjedoči izjava Izetbegovića mlađeg koji je za Kukića jednom prilikom kazao da može dobiti sve što zaželi.

"Dr. Mirsad Kukić uvijek i svaki put, i sve što je tražio u ovih prethodnih pola godine, je dobio vrlo brzo", kazao Izetbegović.

Podsjetimo, sudsko vijeće Kantonalnog suda u Tuzli je u aprilu 2005. Kukića osudilo zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti dok je bio na poziciji direktora Rudnika Banovići. Tada je, između ostalog, proglašen krivim jer je od ovog rudnika dva puta nezakonito naplatio odštetu za oštećenja na majčinoj kući koja je nastala zbog eksploatacije uglja. 

Ne propustite