Hatidža Mehmedović za Novi.ba: Gdje je Carla Del Ponte stala, Brammertz je nastavio sa prikrivanjem dokumenata

Bosna i Hercegovina
Hatidža Mehmedović za Novi.ba: Gdje je Carla Del Ponte stala, Brammertz je nastavio sa prikrivanjem dokumenata
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Brammertz stigao je u dvodnevnu posjetu Sarajevu. Njegov ured je najavio sastanak sa diplomatskim korom kao i sa udruženjima žrtava rata. Iz Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa gospođa Nura Alispahić putuje na sastanak u Sarajevo gdje će se sastati sa glavnim tužiocem, međutim prava istina se krije u kući Hatidže Mehmedović, koja je u genocidu izgubila dva sina i supruga.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Brammertz stigao je u dvodnevnu posjetu Sarajevu. Njegov ured je najavio sastanak sa diplomatskim korom kao i sa udruženjima žrtava rata. Iz Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa gospođa Nura putuje na sastanak u Sarajevo gdje će se sastati sa glavnim tužiocem, međutim prava istina se krije u kući Hatidže Mehmedović, koja je u genocidu izgubila dva sina i supruga. 

Gospođa Hatidža kaže da je više ne interesuju sastanci sa Seržeom Brammertzom, te da je Haški tribunal oslobodio Srbiju svake odgovornosti, a da izvještaj koji tužioc podnosi nije izvještaj o pravoj istini. 

"Vjerujte mi da ne znam o čemu će se govoriti na sastanku, niti me interesuje. Znam da je Haški tribunal saučesnik svega ovoga što se desilo, te da je sa Srbije skinuo i najmanju mrlju tako da više nemam šta pričati. Tužilac dolazi radi samoga izvještaja, a izvještaj će biti onakav kakav on želi, a ne kakav porodice žele, znajući da ukazujemo na greške toliko puta a tu gdje je Carla Del Ponte stala, Brammertz je nastavio sa prikrivanjem dokumenata koji su trebali davno da se otvore i koji bi pomogli porodicama da dođu do istine", kazala je Hatidža.

Kako kaže Hatidža svi znaju da je Srbija počinila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, te da je glavni i odgovorni urednik za sve što se desilo za sve što se desilo na prostorima naše države. Hatidža naglašava da više ne želi biti samo brojka jer se više njen glas ne čuje.

"Svi znamo da je Srbija počinila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, te da je Srbija glavni i odgovorni urednik za sve što se desilo na prostorima Bosne i Hercegovine, međutim do danas se kriju dokumenti a ja više nemam šta pričati ako se ne čuje moj glas i ako se ne uvažava ono što imam da kažem. Ja ne želim biti ničija marioneta", rekla je naša sugovornica.

Hatidža Mehmedović kaže da više neće sarađivati sa turžiocem Sergeom, te da je razočarana radom Haškog tribunala jer oslobađaju i nagrađuju ratne zločince slobodom koji opet mogu da prave svoje nacionalističke i fašističke ispade.

"Ja više neću surađivati sa Seržeom. Razočarani smo radom Haškog tribunala jer su ratne zločince oslobodili, nagradili ih slobodom. Ratni zločinci sada su slobodni, te opet rade na svojoj nacionalističkoj, fašističkoj i predratnoj retorici. Da li je Haški tribunal toliko uložio i toliko potrošio kako bi nagradio agresore, zločince i one koji su počinili svo zlo na prostoru Bosne i Hercegovine a i same Srebrenice", izričita je Mehmedović.

Hatidža naglašava da će oni nastaviti pričati svoju priču te da neće odustati od istine, a da je Haški tribunal ipak samo instrument nekih većih sila.

"Mi ćemo našu priču pričati, a Haški tribunal radi onako kako njemu odgovara. To su sve instrumenti nekih većih sila", zaključila je Hatidža. 

Ne propustite