Hamilton slavio u haotičnoj utrci, Rosberg stigao na korak od naslova

Automoto
Hamilton slavio u haotičnoj utrci, Rosberg stigao na korak od naslova
Lewis Hamilton došao je do prve pobjede na VN Brazila u višestruko prekidanoj utrci kojom su dominirali loši vremenski uvjeti, a Rosberg je drugim mjestom učinio još jedan korak prema naslovu prvaka.

Lewis Hamilton došao je do prve pobjede na VN Brazila u višestruko prekidanoj utrci kojom su dominirali loši vremenski uvjeti, a Rosberg je drugim mjestom učinio još jedan korak prema naslovu prvaka.

Britancu je ovo bila deveta pobjeda u sezoni i 52. u karijeri, a Rosbergovu je prednost uoči posljednje utrke u Abu Dhabiju smanjio na 12 bodova što znači da je Nijemcu za naslov dovoljno treće mjesto i to samo ako Hamilton pobijedi.

Vozači su utrku startali na kišnim gumama iza sigurnosnog automobila, a Romain Grosjean razbio se dok je vozio prema svom startnom mjestu i utrka je za njega bila gotova prije nego je uopće i započela.

Start je odgođen za 10 minuta, a utrka je startala nakon sedam krugova iza sigurnosnog automobila. Prvi vozač koji je odustao bio je Marcus Ericsson u Sauberu koji je u 13. krugu izgubio kontrolu nad bolidom i izazvao izlazak sigurnosnog automobila koji se povukao na kraju 19. kruga.

Ali čim se sigurnosni automobil povukao, Kimi Raikkonen izgubio je kontrolu na startno ciljnoj ravnini i teško razbio svoj Ferrari nakon čega je najprije proglašeno stanje sigurnosnog automobila, a ubrzo i prekid utrke. Ponovljena snimka pokazala je da je kontrolu nad bolidom na istom mjestu gotovo izgubio Max Verstappen, taman da izbjegne Raikkonena.

Kontrola utrke prije starta je objavila da svi vozači moraju startati na plavim gumama za ekstremne kišne uvjete, a utrka se iza sigurnosnog automobila nastavila u 18:20h.

Hulkenberg je morao u boks zbog puknuća stražnje gume i pada s 4. na 16. mjesto, a Palmer je odustao jer je za vrijeme sigurnosnog automobila naletio na Kvyata u Toro Rossu.

Ali nakon samo nekoliko krugova iza sigurnosnog automobila utrka je prekinuta nakon 28. krugova uz zvižduke s tribina i prigovore vozača koji kažu da uvjeti uopće nisu tako loši. Najglasniji je bio Lewis Hamilton koji kaže da su uvjeti ‘u redu’ i ‘da uopće nije tako mokro, normalni mokri uvjeti’.

Utrka se nastavila tek oko 19:00 sati, opet iza sigurnosnog automobila, ali on se ubrzo povukao i prava utrka se nastavila zapravo tek u 31. krugu.

Na kraju, slavio je Hamilton, ispred Rosberga i odličnog Verstappena. Sergio Perez završio je kao četvrti, a slijedili su Vettel, Sainz, Hulkenberg, Ricciardo, Nasr i Alonso.

VN Brazila neslavno je završila za ljubimca domaće publike, Felipea Massu, koji ju je okončao prije završetka. Ovo mu je ujedno bila i pretposljednja utrka u karijeri.

Ne propustite