Vlada Turske je nakon puča kontrolisala sve vidove komunikacije

Aktuelno
Vlada Turske je nakon puča kontrolisala sve vidove komunikacije
Dok sam studirala bila sam jako aktivna u NVO sektoru, vrlo često sam preko razmjena studenata, seminara, raznih projekata i radionica stupala u kontakt sa omladinom iz ostalih europskih zemalja.

Dok sam studirala bila sam jako aktivna u NVO sektoru, vrlo često sam preko razmjena studenata, seminara, raznih projekata i radionica stupala u kontakt sa omladinom iz ostalih europskih zemalja. Omladina koja je dolazila iz Turske malo se razlikovala od ostalih, svi su bili buntovni i svi su bili protivnici tadašnjeg premjera i aktuelnog turskog predsjednika Erdogana, a većina ih je bila politički aktivna u opozicionim strakama. Nakon vojnog udara koji se desio u julu u njihovoj zemlji  pokušavala sam ih kontaktirati, prvenstveno da vidim da li su svi dobro, da mi ispričaju trenutnu situaciju, ali i da mi bolje objasne političku situaciju u Turskoj koju nikako nisam shvatala. Znala sam da su neki od njih ranije učestvovali na antivladinim protestima u parku Gezi na istambulskom trgu Taksim i da se nisu ustručavali i fizički sukobljavati sa policijom radi svojih političkih ideja i ciljeva. Neke sam uspjela kontaktirati za kratko vrijeme, za druge sam preko prijatelja čula da su dobro ali svi su odbili da u tim trenutcima pričaju i komentarišu aktuelnu političku situaciju. Zbunila me sva ta tajnovitost ali sam od jednog turskog studenta u Sarajevu dobila informaciju da je u periodu nakon propalog puča vlada kontrolisala sve oblike komunikacija i da su ljudi hapšeni i odvođeni na informativne razgovore i zbog najmanjih komentara i kritika.

Napokon, prije par dana uspostavila sam ponovo kontakt sa prijateljem koji mi je pričao o tim danima, sve se desilo iznenada i u tim trenutcima niko zapravo i nije zna šta se dešava. Naime on kaže da iako je protivnik Erdogana nije podržavao ovaj ustanak, kao i svi njegovi prijatelji osuđuje korištenje oružija protiv svog naroda. Rekao mi je i da je u danima nakon uslijedio pravi pakao za sve protivnike vladajuće stranke, hapšeni su i saslušavani mnogi članovi opozicije za koje je očigledno bilo da nemaju nikakve veze sa vojnim udarom.

Pritisak je vršen na sve koji otvorene ne podržavaju Erdogana, a on je ovu priliku iskoristio kako bi se rješio i mnogih ljevičarskih pripadnika opozicije. Upravo su ti razlozi zašto moj prijatelj napušta Tursku, sa još par prijatelja za početak želi emigrirati u Sarajevo, Turci imaju problem sa vizama u EU tako da će prva stanica u njihovom životu van Turske biti BiH. Kroz priču mi je rekao da vlada i dalje nadgleda većinu kominikacija, tako da će po dolasku u Sarajevo moći otvoreno pričati o stanju tamo. Jedva čekam ponovni susret sa prijateljem, ali i nove informacije iz prve ruke o mladim turskim disidentima.

Ne propustite