Veliki broj građana na protestu zbog smrti porodilje u Gradišci: Traže smjenu ginekologa

Bosna i Hercegovina
Veliki broj građana na protestu zbog smrti porodilje u Gradišci: Traže smjenu ginekologa
Tog jutra Jovana Šinik (32) odvezla je dvoje djece u školu, vrtila se kući, napravila doručak u porodici, a zatim pozvala supruga da je odveze da rodi. Potpuno zdrava majka umrla je na porodu, neodgovornošću i nestručnošću ljekara.

Tog jutra Jovana Šinik (32) odvezla je dvoje djece u školu, vratila se kući, napravila doručak u porodici, a zatim pozvala supruga da je odveze da rodi. Potpuno zdrava majka umrla je na porodu, neodgovornošću i nestručnošću ljekara. Poručio je to danas u Gradišci okupljenim građanima na protestu "Svi smo mi jovana", Stojan Tendžerić, stric Jovan,  koja je preminula na porođaju 28. oktobra u Gradiškoj bolnici.

Izezuzetno dramatičan skup počeo je u 11 sati. Podržali su ga brojni građani koji jednioglasno traže smjenu Dragana Janjića, ginekologa koji je porađao Jovanu i otvoreno ukazuju na mito i korupciju u ovoj bolnici. Pred Milana Švraku, anesteziologa u bolnici, izašla je majka preminule Danka Tendžerić koja ga je osudila za neodgovoran pristup pri porođaju njene kćerke.

"Moja kćerka je tri dana ležala u bolnici a niko ništa nije preduzeo od svih vas. Ja znam da vi ne možete razumjeti moju bol jer sam ovdje ja izgubila ono najvrijednije. Vi ste lopovi. Vi tražite samo pare i treba da na ulazu u bolnicu istaknete cjenovnik", poručila je majka, koja je dobila podršku građana.

Porodica još čeka obdukcioni nalaz o smrti Jovane. Okupljeni su govorili da se porodilište u Gradišci treba zatvroriti, jer kako oni tvrde, ko nema novca ne može ni rađati. Milan Crnomarković, otac koji je prije dvije godine izgubio bebu nakon rođenja, rekao je da je i tada organizovao mirni skup na istom mjestu ali da se od tada ništa nije promijenilo.

"Mi smo dva i po sata čekali hirurga koji je spavao u trenutku dok su se borili za život i majka i dijete", rekao je Crnomarković. Porodica preminule Jovane tvrdi da je najveći problem u tome što nije porođena carskim rezom iako su ljekari zbnali da beba ima više od pet kilograma.

"Svjesni smo da ljekari štite Dragana Janjića, ginekologa, i sve dok tako bude ovakve tragedije će se događati u porodilištima" naglasila je porodica preminule Jovane. Na skupu nije prisustvovao ginelog Janjić ali se prisutnima pored anesteziologa Švrake obratio i Vlado Marjanović, direktor bolnice.

"Odmah po zahtjevu porodice mi smo reagovali u sklodu sa svojim ovlaštenjima, a Ministarstvo je formiralo komisju koja je detaljno istražila ovaj slučaj," naglasio je Marjanović. Ljekari su okupljenima danas govorili i da ukoliko imaju saznanja o mitu i korupciji prijave ih nadlležnima. Takođe, oni su apelovali da se ne iznose paušalne ocjene o radu stručnjaka već samo slučajevi u kojima su dokazane njihove tvrdnje.

Ne propustite