Četvrti u Hrvatskoj: Sisak dobija Islamski kulturni centar

Region
Četvrti u Hrvatskoj: Sisak dobija Islamski kulturni centar
U subotu je u hrvatskom gradu Sisku u prisustvu brojnih zvanica i vjernika položen kamen temeljac za izgradnju Islamskog kulturnog centra, četvrtog ovakve vrste u Hrvatskoj, piše Patria.

U subotu je u hrvatskom gradu Sisku u prisustvu brojnih zvanica i vjernika položen kamen temeljac za izgradnju Islamskog kulturnog centra, četvrtog ovakve vrste u Hrvatskoj, piše Patria.

Prema popisu iz 2011. godinu u Sisačko-moslavačkoj županiji živi više od 4.000 muslimana, a samo u Sisku više od 2.000. Polaganju kamena temeljca prisustvovao je i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović. U svom obraćanju zvanicama kazao je da će se iz budućeg duhovnog doma demonstrirati i iskazivati dobro, koje će poticati harmoniju i novi kvalitet života, ne samo muslimanima u ovom gradu nego i njihovim dobrim susjedima u ovom gradu, katolicima i drugima.

- Ovaj čin je i naša nada u viziju boljeg svijeta, ujedinjenog u dobru i zajedništvu. Hrvatska danas svima omogućuje da žive kao vjernici - rekao je Kavazović.

islamski-centar6-121116

                                                                  Budući izgled Islamskog kulturnog centra

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sisak Alem efendija Crnkić kazao je kako se na ovaj korak čekalo dugih 20 godina.

- Iz ljubavi prema svom gradu i sa željom da našim sugrađanima ponudimo mjesto gdje će se u budućnosti sklapati i razvijati trajna prijateljstva, sisački muslimani ne grade samo džamiju već Islamski kulturni centar koji će po svojoj ulozi, namjeni i sadržaju predstavljati centar širom otvorenih vrata za plemenite, dobronamjerne, čestite ljude pozitivnih misli, emocija i otvorena srca.

Islamski kulturni centar ne predstavlja promjenu identiteta Siska nego oplemenjivanje duhovnog, društvenog identiteta i mozaika grada kao odraz generacijskog življenja njezinih građana - rekao je efendija Crnkić koji se zahvalio svima onima koji su omogućili da do realizacije i dođe.

Novi centar prostirat će se na ukupno 2.626 kvadratnih metara a cijeli projekt vrijedan je oko 5,5 miliona eura. Osim izvorne namjene da postane mjesto molitve za muslimane, po svom idejno-sadržajnom konceptu i funkcionalno-prostornoj organizaciji zamišljen je kao polivalentni objekat široke namjene.

Osim molitvenog prostora, islamski centar sadržavat će i dvoranu za susrete i različite seminare i radionice, biblioteku i čitaonicu, određene lektorske prostorije odnosno učionice za održavanje različitih kurseva, restoran koji će ponuditi islamske delicije te stambeni prostor gdje će biti vjerski službenici, ali i sobe za goste.

Svečanosti su prisustvovali brojni velikodostojnici islamske zajednice, katoličke crkve, državne i lokalne vlasti koji su istakli važnost izgradnje ovakvog centra za sredinu gdje su muslimani poslije katolika u Hrvatskoj najbrojniji. 

Ne propustite