Naida Huskić za Novi.ba: "Vezan čamac uvijek stoji na jednom mjestu, a odvezan pluta dalje"

Praktična žena
Naida Huskić za Novi.ba: "Vezan čamac uvijek stoji na jednom mjestu, a odvezan pluta dalje"
Svojim upornim i vrijednim radom, te harizmom kojom neopisivo zrači, Naida Huskić je za veoma kratak period postala uspješna dizajnerica nakita pod nazivom "Nakit Asja". Ali sasvim je sigurno da njen uspjeh nije slučajan. Odgovorna, elokventna, kulturna i veoma ljubazna, vješto gradi svoj put i to korak po korak, stepenicu po stepenicu..

Svojim upornim i vrijednim radom, te harizmom kojom neopisivo zrači, Naida Huskić je za veoma kratak period postala uspješna dizajnerica nakita pod nazivom "Nakit Asja". Međutim, sasvim je sigurno da njen uspjeh nije slučajan. Odgovorna, elokventna, kulturna i veoma ljubazna, vješto gradi svoj put i to korak po korak, stepenicu po stepenicu.. 

1.Šta Vas je podstaklo da počnete dizajnirati nakit i u čemu pronalazite inspiraciju?

Inspiracija je svuda oko mene. Pored izrade nakita volim pisati pjesme pa kroz svoje pjesme i nakit svijet gledam drugim očima. Volim "kreativisati i dekorisati", pa često kada vidim nešto jednostavno u glavi listam slike kako ga učiniti posebnim. Počela sam prije nešto više od dvije godine iz želje da popunim slobodno vrijeme, ali i da zaradim. Svijet perlica mi je pružio bezbroj mogućnosti i ja taj svijet volim. Inspiracija su sami kupci, koji kažu svoje želje, a na meni je da ih zadržim, tako što ću izraditi nakit koji će ih oduševiti.

2. Ko su Vaši najčešći kupci koji naručuju nakit?

Prvi kupci su bili moji mještani, sve polazi od njih. Od jedne do druge ruke, počele su stizati narudžbe. Zatim pravim svoju facebook stranicu "Nakit Asja" preko koje sada najčešće stižu narudžbe. 

3. Na koji način javnosti predstavljate svoje radove?

Ova stranica je primarna kod predstavljanja mojih radova i eho mojih radova. Zahvaljujući tome narudžbe sam slala u mnoge gradove, čak i u inostranstvo. 

4. Da li je taj posao unosan i kako se nosite s konkurencijom jer je tržište zaista nemilosrdno?

Zarada je u ovom poslu relativna, sve zavisi od broja narudžbi pristignutih u jednom mjesecu. Što se tržišta tiče, moj moto je "Privući izgledom, a zadržati kvalitetom."

5. Kako ste se osjećali kada ste se tek počeli baviti  izradom nakita?

Kada sam izradila prvi komad nakita jedva sam dočekala komentare. Nešto što vama znači, a ukoliko drugi podrže, znači da vrijedi.

6. Koliko Vam znači oduševljenje i pohvale žena i djevojaka? 

Oduševljenje i pohvale žena i djevojaka su moja krila. Kada one kažu da uvijek pogodim to što su zamislile i izraze zadovoljstvo, ja sam najsretnija. Sreća vodi zadovoljstvu, zadovoljstvo napretku. 

7. Da li imate neku posebnu, dragu uspomenu koja Vam se urezala u sjećanje?

 Imam mnogo uspomena i poznanstava kroz ovaj hobi-posao. Najdraža mi je nedavno upoznavanje sa ženom koja je od mene htjela nakit, a dobile smo rijetko prijateljstvo, i ona  i ja.

 8. Da li biste nešto poručili djevojkama koje se žele početi baviti s tim poslom, ali još uvijek oklijevaju.

 Svim djevojkama koje bi voljele pokušati u ovom poslu rekla bih sljedeće: "Vezan čamac uvijek stoji na jednom mjestu, a odvezan pluta dalje." Tako je i sa idejama, pustite ih, prenesite iz glave u stvarnost i čarolija počinje.

 

Ne propustite