Topla čokolada jača pamćenje, Avokado snižava holesterol
Redovito jedenje ribe smanjuje rizik od artritisa, sok od cikle saveznik je zdravog srca jer snižava krvni pritisak, a zobena kaša pomaže u regulaciji šećera u krvi.
Avokado snižava holesterol
Jedan avokado na dan čuva srce i popravlja sveukupno zdravlje, utvrdila je nedavna britanska studija. On sadrži mononezasićene masti koje snižavaju razinu holesterola. Time se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, prenosi 24sata.hr.
Riba smanjuje rizik od artritisa
Redovno jedenje ribe smanjuje rizik od pojave reumatoidnog artritisa, potvrdilo je 15-godišnje istraživanja na ženama. Žene koje su svake sedmice jele barem jednu porciju ribe imale su 52 % manji rizik od razvoja ove bolesti. Za sve su zaslužne omega-3 masne kiseline koje ublažavaju upalne procese i smanjuju rizik od ukočenosti. Riba izgrađuje mišiće i smanjuju rizik od povreda, ali s godinama ih tijelo teže apsorbira pa su mu potrebne veće količine nego u mladosti.
Sok od cikle snižava krvni pritisak
Ovaj sok sadrži nitrate koji snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od bolesti srca i bubrega te srčanog udara. Dovoljno je piti jednu do dvije šalice soka na dan. Sok od cikle obiluje antioksidansima, željezom, vitaminom C, manganom i folnom kiselinom, a svi oni smanjuju rizik i od dijabetesa, upala i karcinoma.
Vruća čokolada jača pamćenje
Čokolada blagotvorno djeluje na pamćenje, potvrdili su znanstvenici s Harwarda. U studiji su podijelili 60-godišnjake u dvije skupine, s time da su jedni pili vruću čokoladu s višim, a drugi s nižim udjelom flavonoida. Kod ispitanika koji su dva puta na dan pili vruću čokoladu s višim udjelom flavonoida pamćenje se osjetno popravilo.