Obilježen Međunarodni dan tolerancije: Moramo svakodnevno raditi na tome

Bosna i Hercegovina
Obilježen Međunarodni dan tolerancije: Moramo svakodnevno raditi na tome
Koalicija za borbu protiv mržnje "Zanemari razlike", uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, obilježila je danas nizom aktivnosti u Sarajevu Međunarodni dan tolerancije, javlja Anadolu Agency (AA).

Koalicija za borbu protiv mržnje "Zanemari razlike", uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, obilježila je danas nizom aktivnosti u Sarajevu Međunarodni dan tolerancije, javlja Anadolu Agency (AA).
Predsjednica Koalicije za borbu protiv mržnje "Zanemari razlike" Mirela Geko pojasnila je da su povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16. novembra, organizovali i događaj "Crtajmo za toleranciju".

Kako je kazala, danas obilježavaju Međunarodni dan tolerancije na način da iscrtavaju mural, imaju plesni performans "Hate Fightersa".

"Ustvari, ovaj događaj organizuje Koalicija 'Zanemari razlike' uz pomoć prijatelja i prijateljica iz 'Budi muško' kluba Sarajevo i 'Hate Fighters' Sarajevo odnosno Crveni križ Novo Sarajevo. Mural predstavlja naočale, a one predstavljaju toleranciju", istakla je Geko.

Prema njenim riječima, kada se svijet gleda s tolerancijom, on se vidi u bojama i tada se vide sve njegove ljepote.

"Kada nismo baš tolerantni ljudi, kada ne želimo prihvatiti druge razlike onda svijet vidimo u crno-bijeloj boji, a ona i nije baš najljepša kombinacija", poručila je Geko.

Govorila je i o toleranciji u BiH naglasivši da ona postoji, ali da na njoj treba svakodnevno raditi.

"Ako gledamo BiH kao takvu, svjesni smo koliko imamo različitosti, od osoba, nacionalnosti, vjeroispovijesti i svega ostalog. Dakle, imamo mnoštvo različitosti. Toleranciju moramo graditi, jer je to nešto što ne možemo jednom prihvatiti i zauvijek misliti da će ostati tu. Moramo svaki dan raditi na tome. Postoji tolerancija i u BiH, ali svakodnevno treba da radimo na tome, pričamo o tome, a ne samo jednom u godini", pojasnila je Geko.

Podsjetila je da oni jednom godišnje pokušavaju da skrenu pažnju svih oko njih, ali tokom cijele godine sprovode različite aktivnosti, edukativne, kreativne i interaktivne radionice s mladim ljudima.

"Pričamo stalno na tu temu. Mi smo izabrali današnji dan, jer je subota pa da radimo mural, a, inače, ovaj dan se obilježava 16. novembra. U BiH će obilježiti sve koalicije koje djeluju u okviru Misije OSCE-a. Dakle, bit će obilježeno u 19 gradova u BiH", dodala je Geko.

Podsjetimo da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od članica 16. novembra 1995. godine.

Dakle, to je dan koji podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas.

Izvor: Anadolu Agency

Ne propustite