ŠPANSKO SELO

Pivo na mediteranski način

Objavljeno:12.11.2016 - 10:03
A A A Times Arial

Danas vam donosim priču o mediteranskom stilu, tačnije o Estrella Damn pivu. Ovaj brend i proizvod jako su važni za sve Katalonce, priča o njemu je jako stara iako mnogo ljudi ne zna za to ima i svoj internacionalni karakter. Prvo pivo ovog brenda proizvedeno je u Barseloni 1876. od strane francuskog bračnog para koji su bježeći od građanskog rata, koji se odvijao par godina ranije u Francuskoj, našli sklonište u Barseloni.

Otvorili su svoju tvornicu i kreirali pivo mediteranskog stila, nisu mogli ni pretpostaviti koliko će to biti važno za industrijski razvoj Katalonije i koliko poslova će stvoriti u budućnosti u cijelom svijetu. Prvobitni naziv piva bio je Strasburger Bier što u prijevodu znači pivo zvijezde petokrake, ali konzumenti su mu odmah dali nadimak, Estrella što na katalonskom i španskom jeziku znači zvijezda. Sličnu stvar primjetila sam i u Sarajevu gdje lokalci daju nadimke bocama Sarajevskog piva, flašica od 0,33 je bombica, valjda tako treba da bude, čim nešto dobije nadimak postaje i dio identiteta lokalaca.

Ono što je počelo kao brend piva, uskoro je postalo simbol i reprezentator regije, na mnogim poljima i u mnogim branšama svih slojeva društva.

Sa popularizacijom televizijskih reklama rasla je i njihova popularnost izvan Katalonije, svako ljeto imali su novu reklama sa trendovima te godine, najmodernije pjesme i grupe su svirali za njih, pokušavali su preko reklama da pokažu kako je cool piti Estellu i da ona zapravo donosi dobro raspoloženje, ove reklame bile su poput kratkih filmova i trajale su 10 minuta, iako vam možda zvuči dugo za propagandni materijal, bile su jako popularne i svi su ih jedva čekali.

Uskoro su počeli da sponzorišu bukvalno sve: Fudbalski klub Barselonu, festivale, teatre, izložbe... I to sve pod sloganom Mediterrniament što je katalonski izraz za mediteranski stil ili mediteranski način, tako da danas stanovnici Barselone sa ponosome govore da je Estrella njihova!

Bila sam jako sretna kada sam u sarajevskim barovima našla Estrellu, a bila sam i jako iznenađena kada je cijena bila ispod one kod kuće.

Španska  riječ za danas pivo = cerveza

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!