Evropski parlament opomenuo BiH, Ognjen Tadić opomenuo Tonina Piculu

Tema sedmice
Evropski parlament opomenuo BiH, Ognjen Tadić opomenuo Tonina Piculu
Trakavica oko formiranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje vuče se već godinu dana, a prve ozbiljnije optužbe na račun Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine stigle su iz Evropskog parlamenta. Osim što se, među bh. zvaničnicima, loptica odgovornosti za taj problem prebacuje na već dobro utabane terene međuentitetskih, odnosno međetničkih nesuglasica, ovaj put je problem izašao iz granica BiH, te politički predstavnici iz RS-a optužuju europarlamentarce iz Hrvatske za navodno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Trakavica oko formiranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje vuče se već godinu dana, a stigle su i prve ozbiljnije optužbe na račun Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Evropskog parlamenta. Osim što se, među bh. zvaničnicima, loptica odgovornosti za taj problem prebacuje na već dobro utabane terene međuentitetskih, odnosno međetničkih nesuglasica, ovaj put je problem izašao iz granica BiH, te politički predstavnici iz RS-a optužuju europarlamentarce iz Hrvatske za navodno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić kazao je za Novi.ba da su optužbe iz Evropskog parlamenta čista manipulacija, te da Evropski parlament treba da upozori gospodina Tonina Piculu da ne krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da kroz proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine ne vrši reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Gospodin Picula insistira na tome da se prekrši ravnopravnost strana o Sprazumu o stabilizaciji i pridruživanju, što Sporazum nama kao predstavnicima Bosne i Hercegovine ne dopušta, te traži to da mi sami sebi, mimo Sporazuma, damo pravo da donosimo preporuke i da ih usvajamo prostom većinom. Šta znači ta prosta većina najbolje govori podatak da su u delegeciji Evropskog parlamenta trenutno četiri poslanika iz Hrvatske, što znači da bi to bio Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje koji bi, vjerovatno, u najvećem broju slučajeva više radio u interesu Republike Hrvatske nego Bosne i Hercegovine. Ja to kao predstavnik Bosne i Hercegovine niti želim, niti mogu da dopustim i to je pozicija koju trenutno imamo", kazao je.

Tadić je istakao da se on ne zalaže ni za kakav vid entitetskog, odnosno etničkog glasanja, te da su to optužbe koje trebaju da kažu kako predstavnici iz Republike Srpske nisu spremni za evropske integracije, zato što štite entitetsko glasanje.

"Ne radi se o tome. Riječ je o tome da mi prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju uopšte nemamo pravo da glasamo, već se odluke donose sporazumom strana. Dakle, kada se delegacija iz Evropskog parlamenta dogovori koncenzusom sa delegacijom iz BiH, onda se smatra da je neka odluka donesena. A od nas se traži da mi to radimo glasanjem proste većine i time se krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Mi ne želimo da se krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. To je sve", dometnuo je Ognjen Tadić za Novi.ba.

Kako bi se uspostavilo rješenje za datu situaciju, Tadić je istakao da je neophodno da Tonino Picula sa svojim poslanicima iz Republike Hrvatske prestane da insistira na kršenju SSP-a i da se svi zajedno vrate tekstu tog Sporazuma kako bi rad Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje bio omogućen.

"Znači, ako je neko krivac što taj odbor ne radi onda su to oni koji traže kršenje tog Sporazuma na takav način da se odluke donose prostom većinom, a ne sporazumom strana, i oni koji  od nas traže da donosimo preporuke na koje nemamo pravo u tom Sporazumu. I to je skandalozno po meni. Jer Evropska unije je ugovorna zajednica, i vrijednost Evropske unije je poštovanje ugovornih odnosa. U ovom slučaju poslanici, prije svega iz Hrvatske u Evropskom parlamentu, traže od nas da ne poštujemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", kategoričan je Tadić.

Zajedničko tijelo Parlamenta BiH i Evropskog parlamenta, gdje su svi ravnopravni prvi put, trebalo je početi s radom nakon što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu. Međutim, još uvijek nije počelo s radom zato što nije usvojen poslovnik o radu, a blokiraju ga, kako pojedini bh. parlamentarci tvrde, poslanici iz RS-a koji traže da se odlučuje na način na koji oni misle da to treba, uključujući etničko i entitetsko glasanje što je ljudima u Evropskom parlamentu nepoimljivo.

S druge strane entitetske linije, predstavnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za evropske integracije Saša Magazinović kazao je za Novi.ba da je Ognjen Tadić čovjek koji je pokrenuo ovo pitanje, te da njega slijede svi zastupnici iz Republike Srpske.

"Ja mislim da je do ovog problema došlo iz čiste obijesti, iz hira i želje da se izvode pravno-političke akrobacije koje su nažalost otišle predaleko, i sad ni oni ne mogu da je vrate na prijašnju poziciju", kazao je Magazinović, dodavši da se problem ogleda u tome što oni zahtijevaju da se ovo parlamentarno tijelo zajednički povinuje, ne vrijednostima i pravilima Evropske unije u koju želi Bosna i Hercegovina da uđe, nego u nekim kvazipravilima koji oni smatraju da treba da vrijede u BiH, a izgleda i u EU.

"Oni se ponašaju kao da Evropska unija pristupa Bosni i Hercegovini, a ne Bosna i Hercegovina Evropskoj uniji. Ovo je problem koji se godinu dana gura pod tepih", kazao je Magazinović, dodavši da hrvatski europarlamentarci nemaju nikakve veze sa neformiranjem Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje pri Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Hrvatski europarlamentarci štite interese Hrvatske kao države i oni se zalažu za svoje interese čak i kad je riječ o politikama u drugim državama. I ja nemam problem s tim da hrvatski europarlamentarci imaju svoje viđenje dešavanja u regionu, pa i u Bosni i Hercegovini. Nemam problem kad bilo ko štiti interese svoje države. Ali imam veliki problem kad ljudi iz Bosne i Hercegovine ne štite interese svoje države i ne bore se za nju. U ovom konkretnom slučaju ja ne vidim nikakvu povezanost, ili uticaj europarlamentaraca iz Hrvatske na proces odlučivanja u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje, budući da je to standard koji vrijedi za sve države, ne samo za BiH.  Ovdje je problem što dio poslanika iz Bosne i Hercegovine traži i ucjenjuje da se evropski standard promijeni. Sve ono što je vrijedilo za druge evropske države da ne vrijedi za Bosni i Hercegovinu. Tako da ovo nema nikakve veze sa europarlamentarcima iz Hrvatske, a o njihovoj ulozi možemo pričati možda u drugim slučajevima. U ovom slučaju to nije tema", zaključio je Saša Magazinović za Novi.ba.

Ne propustite