Komisija za odlučivanje o sukobu interesa dvije godine nije riješila niti jednu prijavu

Bosna i Hercegovina
Komisija za odlučivanje o sukobu interesa dvije godine nije riješila niti jednu prijavu
Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH, iako je sastavljena i počela s radom prije dvije godine, dosad nije riješila niti jednu prijavu o sukobu interesa.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH, iako je sastavljena i počela s radom prije dvije godine, dosad nije riješila niti jednu prijavu o sukobu interesa. I juče je na dnevnom redu bilo više nacrta odluka o sankcijama protiv lica za koja je utvrđeno da postoji sukob interesa, ali je donošenje odluka odgođeno zbog primjedaba na dispozitiv odluka. Razvlačenje postupka izazvalo je čak i ljutnju kod nekih članova Komisije, pa je bilo i burnih reakcija.

Zakuvalo se prilikom razmatranja nacrta odluke o sankcionisanju Žike Krunića, predsjedavajućeg Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH, koji je istovremeno i rukovodilac u Rudniku i Termoelektrani Ugljevik, a Sredoje Nović, član Komisije, upozorio je da postoje pravno nedopustivi navodi, zbog kojih bi svaki sud mogao da obori tu odluku. To je i bio razlog zbog kojeg je Komisija odgodila izjašnjavanje o Krunićevom i ostalim predmetima koji su razmatrani.

Predloženo je bilo da se Krunić sankcioniše oduzimanjem 30 odsto od primanja kao predsjedavajućeg NO u periodu od šest mjeseci, uz obavezu da u roku od 30 dana otkloni razloge koji su doveli do sukoba interesa. U slučaju da Krunić ne postupi po odluci bio bi smijenjen sa funkcije.

U nacrtu odluke navedeno je da je uz funkciju čelnika NO od 17. marta 2014. do kraja 2015. godine istovremeno obavljao funkciju direktora RiTE Ugljevik, a potom izvršnog direktora za korporativne poslove, čime je prekršio Zakon o sukobu interesa BiH. Time je, kako je rekla Danka Polovina-Mandić, šefica Ureda za provedbu Zakona o sukobu interesa, počinio aktivnosti zabranjene Zakonom o sukobu interesa BiH.

Safet Softić, član Komisije, bio je veoma oštar tvrdeći da Komisija beskrajno raspravlja o formalno-pravnim razlozima i kakvi oni mogu biti, te da se previše vremena gubi na to.

"Generalno mislim da smo postavili sukob interesa tako da je nemoguće doći do bilo kakvih rješenja. Naprosto zato što sami odlučujemo o sebi, a to u osnovi stvari postavlja potpuno nemogućim. Podsjećam da smo odluku o pokretanju postupka protiv Krunića donijeli 2015. godine. Naglašavam da je godinu dana prošlo od pokretanja postupka, sad je već 2016. godina i mi nismo ništa uradili po prvom, skoro jedinom postupku, gdje smo na neki način mogli, ako ništa drugo, oprati obraz time što ćemo 30 odsto naknade koju on prima na šest mjeseci uskratiti", rekao je Softić, koji je mišljenja da postoji sistemska greška u oblasti sukoba interesa, te da je potrebno uraditi određene izmjene i dopune zakona kako bi se ova oblast regulisala.

"Ako nema sukoba interesa, neka nema ni ove komisije. Ili ako ćemo ozbiljno raditi, da se posvetimo poslu i vidimo koji je to nivo koji ne smijemo tolerisati. Nemam ništa protiv ovog gospodina (Žika Krunić), ali mislim da je poražavajuća činjenica da i nakon dvije godine nismo ništa uradili", kazao je Softić i napustio sjednicu uz konstataciju da ima drugu obavezu i da ne vidi smisao u radu ove komisije.

Odgođene i druge odluke

Komisija je odgodila izjašnjavanje i za predmete Miroslava Škorića, Marina Raspudića i Ankice Gudeljević. Za Škorića je utvrđeno da je istovremeno obavljao funkciju člana Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH i člana Nadzornog odbora AD "Vodovod i kanalizacija" u Bijeljini, zbog čega je za njega predložena tromjesečna sankcija u iznosu 10 odsto primanja u NO i dat rok od 30 dana za otklanjanje sukoba interesa.

Za Raspudića je navedeno da je istovremeno obavljao funkciju vršioca dužnosti direktora u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) i direktora Aerodroma Mostar, dok je za Gudeljevićevu, koja je savjetnica ministra inostranih poslova BiH, konstatovano da je u sukobu interesa zbog supruga, koji je direktor Javnog preduzeća "Luke Brčko".

Ne propustite