Bh. priređivače igara na sreću četverostruko oporezuju

Bosna i Hercegovina
Bh. priređivače igara na sreću četverostruko oporezuju
Prema novom Vladinom prijedlogu dobici ostvareni u igrama na sreću na području Federacije BiH ubuduće bi se mogli oporezivati sa tri različite stope poreza, piše novinska agencija Patria.

Na tragu nedavnih izjava prof.dr. Mehmeda Jahića za informativni portal Novi.ba o katastrofalnom radu aktuelne federalne vlasti, pogotovo u ekonomskom segmentu, ovaj eminentni akademski radnik za Novinsku agenciju Patria podrobno objašnjava zašto je prijedlog Vlade FBiH, da se kladioničari četverostruko oporezuju, izuzetno loš, te objašnjava zbog čega se zalaže za jedinstvu stopu oporezivanja. U nastavku slijedi tekst Patrie.   

Prema novom Vladinom prijedlogu dobici ostvareni u igrama na sreću na području Federacije BiH ubuduće bi se mogli oporezivati sa tri različite stope poreza, piše novinska agencija Patria.

Prema amandmanu koji je nedavno usvojila Vlada FBiH - a prijedlog Zakona sada treba da ide na razmatranje i u Parlament FBiH – porez na dobitke ostvarene u klasičnim igrama na sreću na području Federacije plaćao bi se po stopi od deset posto na dobitke u visini od 10 KM do 2.000 KM, po stopi od 15 posto na dobitke iznad 2.000 KM do 8.000 KM, po stopi od 20 posto, na dobitke iznad 8.000 KM do 100.000 KM, a po stopi od 30 posto na dobitke iznad 100.000 KM. Također, na svaku uplatu igrač će odmah plaćati porez od pet posto.

Ovakav Vladin prijedlog izazvao je oštre reakcije ekonomskih stručnjaka. Smatra se da prijedlog nije dobar jer ostavlja mnogo prostora za manipulaciju. Vlada mora ponuditi bolje rješenje.

Mehmed Jahić, profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu smatra da ovakav prijedlog ne bi trebao proći Parlament FBiH, i da bi Vlada trebala ponuditi drugačiji, jednostavniji i kvalitetniji model oporezivanja igara na sreću u FBiH.

- Protiv sam različite stope oporezivanja igara na sreću i različitih osnovica. Ovakvim prijedlogom zakona o igrama na sreću otvorila bi se mogućnost za manipuliranje. Dobici se mogu pretpostaviti unaprijed, pa igrači eventualne visoke dobitke mogu unaprijed razbiti na nekoliko manjih, i na taj način izbjeći plaćanje više stope poreza. Iz ovoga vidimo da najviša stopa oporezivanja nikome ne bi koristila - upozorio je profesor Jahić u intervjuu za Patriju.

Za prof. dr. Mehmeda Jahića prihvatljivo je samo ono zakonsko rješenje koje bi naložilo da se porez na dobitke u igrama na sreću plaća po jedinstvenoj poreskoj stopi, i to na sve dobitke, od jedne KM pa naviše, kao i da se isti porez plaća na dobitke ostvarene kod svih priređivača igara na sreću, bez iznimke ikoga. Dakle, Federaciji treba jedinstven i time jednostavan porez. Predlaže da taj porez bude deset posto.

Profesor Jahić, kaže, ima zamjerke i na višestruko oporezivanje igara na sreću u FBiH. Kako sada predlaže Vlada FBiH, ova djelatnost u FBiH bila bi oporezovana čak četiri puta.

Prvi put porez bi se plaćao na uplatu koju izvrši igrač. I to po stopi od pet posto. Ovakav prijedlog nema zakonsku osnovu. Uplate igrača su jedini i ukupan prihod priređivača igara na sreću. Ukupan prihod u slučaju igara na sreću se ne smatra prometom i kao takav prema Zakonu o PDV-u ne može biti oporeziv, pa ni sa pet posto kako to sada predlaže Vlada FBiH.

Od ukupnog prihoda koji ostvari tokom godine priređivač igara isplaćuje plaće radnicima, penziono i socijalno za njih, plaća zakup prostora, tekuće troškove i sl.

Država treći put porez želi uzeti ukoliko igrač ostvari dobitak. Četvrti porez priređivači igara na sreću plaćaju na kraju godine, kao porez koji se plaća na dobit.

- Višestruko oporezivanje je nedopustivo – upozorio je profesor Jahić, piše NAP.

Ne propustite