Podsjećamo: Afera Eseda Radeljaša sa zemljištem kod Studentskog doma

Bosna i Hercegovina
Podsjećamo: Afera Eseda Radeljaša sa zemljištem kod Studentskog doma
Općina Novi Grad u vrijeme načelnika Damira Hadžića, potpredsjednika SPD-a, dala je više od milion maraka kantonalnom zastupniku Esedu Radeljašu(BOSS), rekao je to za novinare načelnik Semir Efendić 2014. godine.

Općina Novi Grad u vrijeme načelnika Damira Hadžića, potpredsjednika SPD-a, dala je više od milion maraka kantonalnom zastupniku Esedu Radeljašu (BOSS), rekao je to za novinare načelnik Semir Efendić 2014. godine.

''Činjenice su utvrđene revizijom finansijskog poslovanja koja je rađena u Općini. Došli smo do saznanja da je Općina 2007. godine dodijelila zemljište Radeljašu za 44 000 KM'', rekao je Efendić na tadašnjoj press konfereniciji.

Međutim, zaključkom koji je donesen iste godine taj iznos uvećan je za šest hiljada KM, što je ukupno 50 000 KM. Po toj cijeni kupljeno je zemljište na atraktivnoj lokaciji u Nedžarićima, prekoputa zgrade Studentskog doma, kazao je načelnik na pressu 2014. godine.

To je isto zemljište, kroz postupak gubitka prava građana, vraćeno u vlasništvo Općine. Na osnovu toga Radeljašu je isplaćeno 1 033 000 KM.

''Kompletne spise sa svom dokumentacijom koja je vezana za ovaj slučaj proslijedit ćemo Odjelu za organizirani kriminal Tužilaštva BiH, neka oni procijene o čemu se radi. Pare su tada Radeljašu isplaćene na osnovu zaključka općinskog načelnika Hadžića od 2. aprila 2010. godine", naglasio je Efendić. 

S druge strane, Radeljaš odbacuje sve optužbe i tvrdi da je sve uradio prema zakonu.

Ne propustite