Dragan Vikić o autentičnosti lika iz kolumne Lazanskog: 'Ismet Bajramović zaista postoji!'

Bosna i Hercegovina
Dragan Vikić o autentičnosti lika iz kolumne Lazanskog: 'Ismet Bajramović zaista postoji!'
Ismet Bajramović Ćelo, lik iz kolumne Miroslava Lazanskog koja je objavljena u beogradskoj Politici, zaista postoji. Potvrdio je to za Novi.ba nekadašnji komandant specijalne jedinice MUP-a BiH Dragan Vikić.

Ismet Bajramović Ćelo, lik iz kolumne Miroslava Lazanskog koja je objavljena u beogradskom listu Politika, zaista postoji. Potvrdio je to za Novi.ba nekadašnji komandant specijalne jedinice MUP-a BiH Dragan Vikić.

Sarajevski mediji su, u utrci za senzacijom, lika po imenu Ismet Bajramović kojeg je Lazanski sreo u Siriji poistovijetili s najupečatljivijom osobom iz poslijeratnog sarajevskog kriminalnog miljea, koji je, igrom slučaja, nosio isto ime i prezime. Tako su, naprimjer, naveli  da je Miroslav Lazanski sreo "mrtvog Ismeta Bajramovića Ćelu".

"Nije to onaj Ismet Bajramović Ćelo iz sarajevskog kriminalnog miljea. U mojoj jedinici bio je čovjek koji je nosio isto ime i prezime. On je poslije rata radio na Palama, na obuci pasa za otkirvanje mina. Ne bih mogao 100 posto potvrditi, ali mislim da je taj dečko radio kasnije u nekoj od ovih stranih ambasada, agencija. Nisam ga odavno vidio, ne znam gdje sad radi", kazao je Vikić za Novi.ba.

U uvodu svoje kolumne koju je objavio beogradski list Politika Miroslav Lazanski je napisao:

"Zovu ga Ćelo, ime mu je Ismet Bajramović, bio je prije rata u BiH specijalac jedinice MUP-a u Sarajevu, jedinicu su zvali 'Vikićevci'. Poslije je bio u Afganistanu pa u Iraku, sada je u Siriji. Nešto radi za UN, dobar je čovjek, ali ga u Damasku ipak zovu Ćelo CIA. Uz čaj, jer Ćelo ne pije kafu, dao mi je 'obavještajnu' pripremu za put u Alep..."

Ismet Bajramović Ćelo Lazanskom je navodno dao detaljne upute kako da se iz Damaska probije do Alepa, a na tom putu Ćelo je Lazanskog upozorio i na "Smaju iz Salamije" i "Valtera iz Zenice".

Prema Lazanskom, Ćelo CIA je dobrog zdravlja i u dobroj formi, širokih ramena, a zadržao je i sarajevski žargon.

Ne propustite