Uklanjaju mine samo kad ima donatora

Bosna i Hercegovina
Uklanjaju mine samo kad ima donatora
Uspostavljeni sistem deminiranja u BiH nije efikasan, a Centar za uklanjanje mina BiH (BHMAC) ni 20 godina nakon završetka rata nema sve informacije gdje se nalaze mine i kolika je sumnjiva površina.

Uspostavljeni sistem deminiranja u BiH nije efikasan, a Centar za uklanjanje mina BiH (BHMAC) ni 20 godina nakon završetka rata nema sve informacije gdje se nalaze mine i kolika je sumnjiva površina.

"Može se zaključiti da opredjeljenje BiH da se ozbiljno pristupi problemu deminiranja ne postoji, čime je ugrožena realizacija strateških ciljeva BiH i ispunjenje međunarodno preuzetih obaveza. Sistemski proces deminiranja nije analiziran niti unapređivan posljednjih 15 godina", navodi se u nalazu Kancelarije za reviziju institucija BiH na temu "Efikasnost sistema deminiranja u BiH".

U ovoj reviziji učinka navodi se da je u posljednje tri godine za finansiranje deminiranja u BiH utrošeno približno 113 miliona KM, što je svega 38,5 odsto od planiranih sredstava, a naglašeno je da BiH godišnje izdvaja čak 75 odsto sredstava manje nego što je planirano strateškim dokumentima.

"Operacije čišćenja zavise u potpunosti od donatora", navodi se u izvještaju. Dobar dio revizorskog mišljenja odnosi se i na kontrolu kvaliteta koju sprovodi BHMAC, a koja je neefikasna, što pokazuju slučajevi da se nesreće i nepravilnosti dešavaju na površinama koje je Centar za uklanjanje mina BiH proglasio sigurnim za korištenje.

U periodu od 2005. do 2016. godine od mina je život izgubilo 25 ljudi, a 24 ih je povrijeđeno, a posljedica toga je da BiH prema pravosnažnim presudama treba da isplati naknadu oštećenima u iznosu od oko 850.000 KM.

Trenutna veličina minski sumnjive površine u BiH iznosi 1.176,5 kilometara kvadratnih ili 2,3 odsto u odnosu na ukupnu površinu BiH. Takođe, u izvještaju se navodi da zbog aktivnosti BHMAC-a građani i donatori gube povjerenje u institucije BiH i u sposobnost države da opasnost od mina uspješno riješi, što pokazuje nekoliko primjera gdje niko nije reagovao na razne nepravilnosti. U posljednje tri godine BiH je za deminiranje utrošila 58 miliona KM, odnosno svega 25 odsto planiranih sredstava, dok su donatori dali više od 55 miliona KM, odnosno gotovo 84 odsto od onoga što je planirano.

"Dinamika implementacije ciljeva ne osigurava da će BiH do 2019. godine ispuniti međunarodne obaveze i strateške ciljeve preuzete Otavskom konvencijom", navodi se u izvještaju i dodaje da, bez obzira na broj nepravilnosti i nesreća, nijedna deminerska organizacija nije novčano kažnjena.

Brojke

25 osoba poginulo

24 povrijeđene

850.000 KM odštete

2,3 odsto površine pod minama

58 miliona KM BiH utrošila na deminiranje

55 miliona KM dali donatori

Ne propustite