Otac ubijenog Dženana Memića za Novi.ba: "Iza komesara Ćosića stoji Rabija Čampara!"

Aktuelno
Otac ubijenog Dženana Memića za Novi.ba: "Iza komesara Ćosića stoji Rabija Čampara!"
Uprkos tome što je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić 10. oktobra Nezavisnom odboru za izbor i reviziju podnio zahtjev za smjenu policijskog komesara sarajevskog MUP-a Vahida Ćosića , jučer je ovo tijelo donijelo sramotnu odluku da se Ćosić kazni samo sa smanjenjem osnovice plate od 30 posto u narednih šest mjeseci.

Uprkos tome što je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić 10. oktobra Nezavisnom odboru za izbor i reviziju podnio zahtjev za smjenu policijskog komesara sarajevskog MUP-a Vahida Ćosića , jučer je ovo tijelo donijelo sramotnu odluku da se Ćosić kazni samo sa smanjenjem osnovice plate od 30 posto u narednih šest mjeseci. Podsjetimo da je Mulabdić podnio inicijativu za njegovu smjenu na osnovu zaključka Komisije za sigurnost Kantona Sarajevo koja je u avgustu utvrdila da je komesar Ćosić, u slučaju misterioznog ubistva Dženana Memića na Ilidži, davao lažne podatke i prikrivao činjenice. 

Međutim, treba naglasiti da Ćosić ima pravo žalbe na ovakvu odluku i ne treba sumnjati da će je uložiti. Članovi Nezavisnog odbora, koji su spasili Ćosićevu kožu, su Admir Katica, Domin Malbašić, Dragan Međović, Sejdalija Heljić i Sanela Brković, Lejla Hadžimuratović i Mirsad Dželilović. Sada jedino još Vlada Kantona Sarajevo može smijeniti Ćosića bez obzira na mišljenje Nezavisnog odbora.

Osim ovog slučaja, članovi Nezavisnog odbora, prilikom razmatranja ove odluke, očigledno nisu sagledali ukupnu sigurnosnu situaciju koja je, u zadnje vrijeme, ozbiljno narušena uslijed učestalih saobraćajnih nezgoda, pljački, razobojništava i drugih teških krivičnih djela. A znamo da je Ćosić jedan od čelnih ljudi unutar strukture MUP-a koji su odgovorni bezbjednosnu situaciju budući da on ima direktnan nadzor nad radom svih policijskih službenika i nad svim raspoloživim operativnim podacima.


Dakle, umjesto da Ćosića odmah smijeni i zatraži njegovu krivičnu odgovornost zbog svjesnog prikrivanja podataka čime je istraga, u slučaju ubistva Memića, automatski preusmjerena u potpuno drugom pravcu, Nezavisni odbor u svojoj jučerašnjoj odluci konstatuje da je komesar počinio prkršaj samo u jednom dijelu prve tačke Zakona o unutrašnjim poslovima.

Nemam riječi 

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, u razgovoru za Novi.ba kaže da je ovako blaga kazna Nezavisnog odbora samo pokazatelj stvarnog stanja u kojem se nalazi BiH.

"Ja moram reći da je komesar Ćosić lagao jer nije govorio istinu Komisiji za sigurnost Kantona Sarajevo i Ad hoc tijelu za nadzor slučaja Dženana Memića. Na skupštini KS-a Ćosić meni lično poručuje da on nije imao nikavih grešaka i da je savjesno radio svoj posao, a oni su mu, ipak, našli tu neku grešku. Komesar ne govori istinu, a oni ga tako blago kažnjavaju za tako krupne propuste! Ja zaista više nemam riječi," kaže ogorčeni Memić i dodaje da je Nezavisni odbor htio priznati samo blaže Ćosićeve greške, ali ne i teške propuste.

Naš sagovornik ponavlja da još uvijek nije uspostavio kontakt sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo, te tvrdi da ovoj pravosudnoj instituciji naprosto ne odgovora da uspostavi bilo kakav odnos sa njim uprkos zvaničnim pozivu.

"Na zadnjem suđenju su nas pozvali da zajedno sjednemo jer tvrde da smo na istoj strani. Ali, zna se kakav su odnos uspostavili prema meni još na početku istrage i vrlo dobro znaju da nismo na istoj strani. Vidjet ćemo šta će biti", naglašava Memić.

On podsjeća da je sigurnosna situacija na području Kantona Sarajevo za vrijeme mandata komesara postala neizdrživa s obzirom na svakodnevne krađe automobila, te brojne pljačke benzinskih pumpi, prodavnica i drugih objekata.

"A taj Nadzorni odbor ga svake godine, opet, ocijeni s najboljom ocjenom. Uskoro ću se sastati sa Komisijom za sigurnost KS-a i da vidim šta će oni preduzeti. Oni imaju pravo na žalbu jer su drugostepeni organ", poručuje Memić.

Ogromni pristici

Nedodirljive pojedince na ključnim pozicijama unutar policijsko-pravosudnih struktura, kaže Memić, već godinama ne može niko smijeniti, a to se odnosi i na Ćosića iza kojeg, prema njegovim riječima, stoji neprikosnovena i vrlo moćna žena iz sjene Rabija Čampara, inače majka federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čamapare i državnog tužioca Dubravka Čampare.   

"Nije tajna da komesara Ćosića drži Rabija Čampara. Ona je pisala Ćosićev famozni Izvještaj o stanju sigurnosti na području Kantona Sarajevo. Ćosić čita statisku umjesto da se bavi bitnim stvarima. Taj isti Nezavisni odbor nije kaznio komesara ni kada je gorilo Predsjedništvo BiH za vrijeme protesta. Ja sam udario na vrh države i valjda će se pravda istjerati. Previše su oni sebi dali za prava, toliko je njima dobro da više ne znaju šta će od sebe", naglašava Memić i dodaje da su se na kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Vedrana Mulabdića, kao i Komisiju za sigurnost KS-a vršili ogromni pristici kako ne bi podnijeli prijavu protiv Ćosića.

Naš sagovornik najavljuje nove proteste i potpunu blokadu grada sve dok se Ćosić ne smijeni.

"Nećemo se razići dok se ne smijeni komesar Ćosić i mi ćemo istrajati u tome", zaključuje Memić.   
          

Ne propustite