Zakon o šumama i braniteljima: Poligon za testiranje federalne koalicije

Aktuelno
Zakon o šumama i braniteljima: Poligon za testiranje federalne koalicije
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH konačno će danas nastaviti 12. redovnu sjednicu. Ovo će ujedno biti i sjednica na kojoj će se vidjeti postoji li u Federaciji BiH parlamentarna većina i da li će biti deblokiran rad zakonodavne vlasti u entitetu.

Federalna koalicije SDA-HDZ ponovo se našla na ispitnom poligonu, a ćunjeve je, očekivano, opet postavljao lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Njegovi zahtjevi su jasni: izmjene Zakona o braniteljima i usvajanje Nacrta zakona o šumama.

Stoga će se na današnjoj, 12. redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, prema našim izvorima, udovoljiti Čovićevim zahtjevima, te će biti usvojene izmjene, odnosno nacrt ova dva zakona.

Kako saznajemo, treći uvjet Dragana Čovića koji se odnosi na Zakon o igrama na sreću, je u dogovorima stranačkih lidera kolateralna šteta te neće biti usvojen na sjednici koja je u toku.

Ova tri zakona su ključni zakoni zbog kojih koalicija u Federaciji BiH ne funkciniše već skoro pet mjeseci, a posljednja redovna sjednica Parlamenta FBiH održana je 13. jula tekuće godine.

Uz navedene, na dnevnom redu današnje sjednice trebali su se naći Prijedlog zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o volontiranju u FBiH i Nacrt zakona o prijevozu opasnih materijala. 

Zastupnici su, uz ostalo, trebali raspravljati i o Nacrtu zakona o Gradu Goraždu, Nacrtu zakona o Gradu Cazinu, Nacrtu zakona o Gradu Livnu, Nacrtu zakona o šumama, Nacrtu zakona o premjeru i registraciji nekretnina i Nacrtu zakona o koordinaciji u procesu evropskih integracija u FBiH.

 

 

 

Ne propustite