Kako su bh. mediji izvještavali o američkim izborima [FOTO]

Aktuelno
Kako su bh. mediji izvještavali o američkim izborima [FOTO]
Predsjednički izbori u Sjedinjenim Državama, 58. po redu od prvih izbora održanih u decembru 1788. - januaru 1789. godine, na kojima je izabran George Washington, neće biti samo politički jedan od najvažnijih političkih događaja na svijetu, već su i globalni medijski događaj.

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Državama, 58. po redu od prvih izbora održanih u decembru 1788. - januaru 1789. godine, na kojima je izabran George Washington, neće biti samo politički jedan od najvažnijih političkih događaja na svijetu, već su i globalni medijski događaj.

S razvojem komunikacijske tehnologije i medija, događaji vezani za američke predsjedničke izbore počeli su postepeno zauzimati udarna mjesta u medijima širom svijeta.

U tom smislu mediji u BiH nisu izuzetak. Pregled štampe koja je izlazila u BiH 1960-ih godina pokazuje da su vijesti vezane za američke izbore zauzimale naslovne stranice i udarna mjesta, da su o njima izvještavali dopisnici iz Sjedinjenih Država, da su se prenosili izvještaji iz strane štampe, objavljivali posebni prilozi i analize...

Posebno se ističe kako su detaljno praćeni predsjednički izbori 1960. godine, upamćeni po tijesnoj utrci između demokrate Johna F. Kennedyja i republikanca Richarda Nixona. "Došao je trenutak istine", "Prosječni ozbiljni Amerikanac nasuprot mladog čovjeka"... bili su neki od naslova u bh. štampi uoči izbora.

Zbog vremenske razlike, dan nakon izbora stvarni rezultati nisu bili poznati te su u u bh. štampi osvanuli naslovi da je Nixon u prednosti, da bi 10. novembra 1960. godine u "Oslobođenju" osvanuo naslov "Džon Kenedi novi predsjednik SAD" uz poruku da "s Kenedijem dolazi na kormilo mlada generacija američkih političara".

Ubrzo je uslijedilo neizbježno objavljivanje čestitke predsjednika Republike Josipa Broza Tita izbornom pobjedniku, kao i prve poruke predsjednika Kennedyja: "Ostvarenje pravednog i trajnog mira mora biti osnovni zadatak SAD".

Javnost u BiH je, također, upoznata s novom šarmantnom prvom damom SAD-a, Jacqueline Kennedy, čije su fotografije objavljivane i u bh. štampi.

Naredni američki predsjednički izbori 1964. godine nisu izazvali toliko medijske pažnje u BiH. Umjesto tragično stradalog Kennedyja kandidat demokrata je bio Lyndon Johnson, koji je naslijedio Kennedya s mjesta potpredsjednika SAD-a nakon atentata u Dallasu 22. novembra 1963. godine. Nasuprot Johnsonu stajao je ultrakonzervativni republikanac Barry Goldwater, a Johnson je odnio uvjerljivu pobjedu.

"Džonson odnio najveću pobjedu u istoriji SAD" bio je naslov u "Oslobođenju" u tekstu na naslovnoj stranici, praćen neizostavno čestitkom predsjednika Tita.

Niti izbori 1968. godine nisu izazvali ni približno pažnju kao oni 1960. na kojima je pobijedio Kennedy. Nixon, koji je tijesno poražen od Kennedyja, došao je na svoje 1968. i pobijedio demokratu Huberta Humphreya.

Mediji u BiH objektivno su izvještavali o toku kampanje 1968. godine, naglašavajući poteškoće koje Humphrey ima u kampanji kao i veliku Nixonovu prednost, što se vidi i iz novinskih naslova "Hamfriju ponestaje novca", "Štampa SAD podržava Niksona", "Hamfri se nada, ali...", "Nikson ima ozbiljnu prednost", a nakon Nixonove pobjede moglo se pročitati "Čudo se nije dogodilo", "Smjena u Bijeloj kući".

Novine su prenijele i vijest da je na izborima za Kongres 1968. godine, koji su održani zajedno s predsjedničkim, prvi put izabrana jedna crnkinja - Shirley Chisholm iz Brooklyna.

Za pripremu ovog teksta, Fena duguje zahvalnost Historijskom arhivu Sarajevo, a posebno šefu arhivske biblioteke Saši Beltramu.

Ne propustite