Izbori kroz historiju: Evo ko su bili kandidati na izborima od 2000. godine

Aktuelno
Izbori kroz historiju: Evo ko su bili kandidati na izborima od 2000. godine
Izbori u Americi su već decenijama jedna od glavnih tema u cijelome svijetu, što ne iznenađuje, s obzirom da pogrešan izbor predsjednika može značiti katastrofu. Prisjetimo se samo posljedica Bushovog mandata, za neke od njegovih grešaka ogroman broj ljudi i dalje plaća.

Izbori u 2000. godini, George W. Bush i Al Gore:

Predsjednički izbori u SAD iz 2000. godine bili su 54. četverogodišnji predsjednički izbori. Natječaj je bio između republikanskog kandidata Georgea W. Busha, sadašnjeg guvernera Teksasa i sina bivšeg predsjednika Georgea H. W. Busha i demokratskog kandidata Al Gore, aktualnog potpredsjednik i sina političara Albert Gore, Sr.; te raznih kandidata trećih strana, uključujući Ralph Nader.

Bush je bio viđen već rano kao veliki favorit za republikansku nominaciju, a unatoč spornim sukobima s senatorom John McCain i drugim kandidatima, osigurao si je nominaciju. Konačni rezultat bio je jedan od najzanimljivijih tokom predsjedničkih izbora u povijesti nacije, s obzirom da je između ova dva kandidata bila jako mala procentualna razlika u glasovima. Rezultat izbora ovisio je o Floridi, gdje je ostvarena pobjeda za sobom povukla i ponovno prebrojavanje glasova.

Iako je kampanja bila uglavnom usmjerena na domaćim pitanjima, kao što su projicirani proračunski suficiti, predložene reforme socijalne sigurnosti i Medicare, zdravstvene skrbi, te planova za umanjenje porezne obveze, vanjska politika je također bio često problem. Bush je kritizirao Clintonovu administracijsku politiku u Somaliji, gdje je 18 Amerikanaca poginuli 1993. godine pokušavajući riješiti konflikt zaraćenih strana, kao i na Balkanu, gdje su mirovne snage Sjedinjenih Američkih Država obavljale razne funkcije. "Ne mislim da naši vojnici trebaju da se koriste za ono što se zove izgradnja nacije", rekao je Bush u drugoj predsjedničkoj debati.

 

Ne propustite