Trump vs. Clinton: Od dva zla koje je manje?

Aktuelno
Trump vs. Clinton: Od dva zla koje je manje?
Ako ste pratili u medijima događaje u predizbornoj kampanji shvatili ste da su američki mediji duboko podijeljeni - jedni će u učiniti sve da vas uvjere kako je Donald Trump najveće zlo koje se svijetu može dogoditi, a drugi će pak učiniti sve da vas uvjere kako je to upravo Hillary Clinton.

1. Ekonomija

Hillary Clinton je ekonomski gledano totalno neuka. Ima ogroman broj savjetnika i stručnjaka, ali s druge strane mora zadovoljiti demokratsko, lijevo biračko tijelo koje je u zadnje vrijeme uvjereno kako progresivnost znači veću preraspodjelu bogatstva, odnosno veće oporezivanje, "besplatno" zdravstvo i školstvo itd. U isto vrijeme mora zadovoljiti svoje sponzore, velike bankare i vojnoindustrijski kompleks. To nije nimalo lako. Zato je najavila veće poreze jer "to će dovesti do blagostanja". "Trickle-down politika ne funkcionira, manje oporezivanje dovelo je do svjetske krize", tvrdila je tokom prošle predsjedničke debate iako su taj argument svi američki ekonomski stručnjaci opovrgnuli.

Dakle, Hillary je za poreze kao način prosperiteta. Podržava i nastavak ekonomske politike kakvu je tijekom proteklih 8 godina vodio Barack Obama, a on je donio čak 20.000 novih regulacija na biznise i prouzrokovao odlazak brojnih kompanija iz SAD-a.

Donald Trump tvrdi da će smanjiti poreze. To je sjajno, ali s druge strane želi nametnuti biznisima veći minimalac i poseban porez na one koji otvore proizvodne pogone vani. Kako će to izvesti? Pa, tako što će američke kompanije, koje proizvode izvan SAD-a, na prodaju svojih proizvoda u SAD-u plaćati još 35 posto! Ko će to plaćati? Ne, to neće plaćati te kompanije, to će plaćati kupci, krajnji potrošači. Znači, Trumpov protekcionizam dovest će do poskupljenja i inflacije.

Općenito mi je smiješno kad vidim da njegovi supporteri tvrde da se on zalaže za slobodno tržište. Neko ko je svoju popularnost stvorio zahvaljujući najavi gradnje zida na granici jednostavno ne može biti ni za kakvu slobodu, a pogotovo za slobodu tržišta.

Ne propustite