Grabovica: Sve što smo radili oko Bloka 7 aktuelna vlast je mogla poništiti, nije bilo ugradnje

Objavljeno:07.11.2016 - 20:00
A A A Times Arial

Bivši direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica odbacio je optužbe za bilo kakvu umješnost u nezakonite radnje oko gradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Amer Jerlagića, također jedan od bivših direktora EP BiH izjavio je nedavno da je uprava ove kompanije, na čelu sa Grabovicom, dogovorila gradnju Bloka 7 po izuzetno visokoj cijeni. Zatražio je reviziju gradnje Bloka 7.

Jerlagić je rekao da bi Bosna i Hercegovina za gradnju Bloka 7 mogla platiti više od milijardu KM, a samo iz razloga jer je planirano da Blok 7 bude 450 KW, što je mimo uobičajenih svjetskih standarda. Takozvani ekskluzivitet automatski je višestruko poskupio cijenu gradnje Bloka 7. Sve se, rekao je Jerlagić, moglo dobiti po nižoj cijeni.

Grabovica je odbacio optužbe. Rekao je da je 2008. godine upravo Jerlagić potpisao projektni zadatak o gradnji Bloka 7 po uslovima koji su aktuelni još uvijek.

- Gospodin Jerlagić je u javnost iznio podatak da je od 700 i nešto miliona eura potrebnih za gradnju Bloka 7, za opremu potreno 200 miliona eura, a 500 miliona eura je potrebno za nešto što je Jerlagić nazvao – neka ugradnja. Ja znam da on jeste majstor za ugradnju... ali, ovo što je iznio apsolutna je laž – rekao je Grabovica. On je najavio tužbu protiv Jerlagića.

- Sve što je prethodna Uprava EP BiH pripremila, i ja na njenom čelu, i gospodin Nermin Nikšić na čelu ranije Vlade FBiH, je neobavezujuće za aktuelnu vlast. Imali su dvije godine za reviziju ovog projekta – rekao je Grabovica.

Kompletnu izjavu pogledajte u video prilogu.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!