Članovi Islamske države planirali napade na Balkanu

Region
Članovi Islamske države planirali napade na Balkanu
Kosovski javni tužitelj izjavio je kako su sedmorica osumnjičenih pripadnika Islamske države (IS), koji su uhapšeni na Kosovu prošle sedmice, planirali napade na Balkanu te dobivali instrukcije od ekstremista u Siriji, prenose u ponedjeljak prištinski mediji.

Kosovski javni tužitelj izjavio je kako su sedmorica osumnjičenih pripadnika Islamske države (IS), koji su uhapšeni na Kosovu prošle sedmice, planirali napade na Balkanu te dobivali instrukcije od ekstremista u Siriji, prenose u ponedjeljak prištinski mediji.

Antiteroristička policija uhapsila je u petak sedmoricu muškaraca u tri različita grada na Kosovu, koji su stavljeni u 30-dnevni pritvor dok traje istraga prvostupanjskog suda u Prištini.

Sedmorica osumnjičenih imali su kontakte u susjednim državama, kao što su Makedonija i Albanija, dok su drugi osumnjičeni iz iste grupe i dalje na slobodi, prenosi Tanjug. 

"Osumnjičeni su planirali terorističke napade na Kosovu i Balkanu. Planirali su da napadnu razne institucije, uključujući i sigurnosne“, priopćilo je kosovsko tužiteljstvo.

Ne propustite