Politika nije komplikovana samo u BiH...

Svijet
Politika nije komplikovana samo u BiH...
Nakon 10 mjeseci u kojima se nije znalo šta se dešava, nakon mnogih propalih dogovora i nakon ponovljenih izbora, čini se da je okončana največa politička kriza u Španiji od povratka demokratije.

Nakon 10 mjeseci u kojima se nije znalo šta se dešava, nakon mnogih propalih dogovora i nakon ponovljenih izbora, čini se da je okončana največa politička kriza u Španiji od povratka demokratije. Konačno je sastavljena nova vlada. Mariano Rajoy, lider konzervativne stranke Partido Popular (PP) opet je u centru pažnje a podršku su mu ovaj put dali Socialisti kako bi se izbjegli treći izbori koji su bili planirani u božićnom periodu.

Oni nisu glasali za njega ali nisu ni bili protiv, tako da je njihovim suzdržavanjem Rajoy profitirao. Njihovim glasovim prekinuta je paraliza parlamenta koja je trajala 300 dana, a Rajoy sada ima većinu u parlamentu u kojem je bilo 111 glasova protiv njega i 68 suzdržanih, ovo glasanje unijelo je probleme među socijaliste čijih je 15 članova glasalo protiv i tako se usprotivilo vodstvu stranke.

Rajoy je položio zakletvu kralju Filipu prošle nedelje. Hiljade protestanata je bilo oko parlamenta, jer smatraju Rajoyov povratak lošim, a njegovu vladu nelegitimnom, a on je u svom govoru nakon imenovanja rekao tipičnu priču za političare, da je vrijeme da se počne ozbiljno raditi, da će se ubrzati reforme i da će saradnja sa ostalim strankama biti na većem nivou.

To bi možda zvučalo fino da on i njegova stranka nisu već godinama na vlasti pa se postavlja pitanje zašto se do sada nije ozbiljno radilo i šta su čekale reforme. Po mišljenju mnogih političkih protivnika, jedino što je gore od Rajoya na vlasti je tim ljudi oko njega. Korupcija, pronevjere, nepotizam i članstvo u radikalnim katoličkim organizacijama poput Opus Dei samo su neke od stvari koje se vežu za njih.

U vladi je samo jedan Katalonac i to na poziciji minstra zdravstva, a na poziciji Rajpyovag zamjenika ostala je Soraya Santamaria koje će biti zadužena za rješavanje slulaja “Katalonija”. Lično mislim da je taj potez čista provokacija za sve Katalonce jer je očigledno da oni nemaju ozbiljnu namjeru da nađu bilo kakvo rješenje. Biće ovo dugih par godina, do narednih izbora… Ali šta je tu je, vidite da politika nije komplikovana samo u BiH.

Španska riječ za danas vlada = gobierno

Ne propustite