Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević otkazao posjetu Sarajevu

Aktuelno
Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević otkazao posjetu Sarajevu
Događaji oko hapšenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju prešli su na sljedeći nivo: otkazivanje zvaničnih posjeta.

Događaji oko hapšenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju prešli su na sljedeći  nivo: otkazivanje zvaničnih posjeta.

Ministar odbrane u Vladi Republike Hrvatske Damir Krstičević otkazao je svoj put u Sarajevo, gdje je u utorak trebao prisustvovati sastanku ministra odbrane država članica Odbrambene saradnje srednje Evrope (CEDC) s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš.

Zamijenit će ga njegov pomoćnik za odbrambenu politiku Nikola Brzica.

Krstičević je, prema pisanju hrvatskih medija, danas trebao prisustvovati sastanku CEDC-a zajedno sa kolegama ministrima iz Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Nakon toga su svi zajedno trebali otputovati u Sarajevo.

Otkazivanje posjete uslijedilo je samo sedmicu nakon što je u Orašju uhapšeno 10 bivših pripadnika HVO-a, i nakon što su potvrđene informacije da je Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu protiv Krstičevića zbog navodnog počinjenog ratnog zločina tokom vojnih operacija u Mrkonjić Gradu 1995. godine. 

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević tvrdi da u otkazivanju posjete nema ničeg alarmantnog.

"U ovom trenutku razgovaramo o proračunu za sljedeću godinu. Ja ću ići  u Sarajevo i ne bojim se odlaska u Bosnu i Hercegovinu. Nisam se bojao u ratu pa se ni sad ne bojim. No, sad mi je prioritet proračun, a moj će pomoćnik Brzica sve odraditi vrlo kvalitetno", kazao je za Jutarnji list.

Ne propustite