Vozači, od danas je obavezno korištenje zimske opreme, kazne za nepoštivanje rigorozne

Aktuelno
Vozači, od danas je obavezno korištenje zimske opreme, kazne za nepoštivanje rigorozne
Vozači, na području BiH od 15.11. do 15.04. na snagu stupa zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Vozači na području BiH od 15.11. do 15.04. na snagu stupa zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme. 

Postoje dva zakonska važeća Pravlnika sa odrebama o zimskoj opremi. Prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH sektora za transport, pod zimskom opremom podrazumijeva se :

Za automobile i kombije najveće dozvoljene mase do 3,5 tone:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili

2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

Za minibuseve i autobuse najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili

2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolovozu, ugažen snijeg na kolovozu, kiša ledi na kolovozu, zaleđen kolovoz) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Podsjećamo, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila. Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme su – 40 KM za vozača, 500 KM za preduzeća ili drugo pravno lice, 500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prijevoza.

Kako bi vlasnici automobila što spremniji dočekali zimu pobrinut će se Bosanskohercegovački auto-moto klub. Kako nam je kazala naša sugovornica Mersiha Imširović iz Službe za odnose sa javnostima BIHAMK-a, od 05. do 24. novembra realizuje se tradicionalna saobraćajno-preventivna akcija pripreme vozila za zimsku sezonu pod nazivom  "Zima 2016”.

''Osnovni cilj Akcije je omogućiti svim motorizovanim građanima besplatnu preventivnu kontrolu ispravnosti uređaja i sklopova na motornim vozilima i  pripremu vozila i vozača za predstojeće zimske uvjete vožnje, a sve s ciljem poboljšanja sigurnosti cestovnog saobraćaja.

U Auto-moto klubovima i servisima - organizacionim jedinicama SPI-a, na ukupno 25 lokacija ovlaštene osobe (mehaničari) vršiće besplatnu:

1. Kontrolu tekućina (tekućine za hlađenje, tekućinu akumulatora, motorno ulje,...),
2. Kontrolu pneumatika (naduvanost, dubinu šara, opšti izgled i stanje,...),
3. Kontrolu svjetala i svjetlosne signalizacije (Stop svjetla, pokazivači pravaca, duga svjetla, kratka svjetla, svjetla za vožnju unazad, ...)
4. Kontrola uređaja za upravljanje,
5. Kontrola obavezne opreme i pribora,
6. Kontrola uređaja i opreme koji omogućuju normalnu vidljivost iz vozila (prozori i stakla, vozačka ogledala, uređaj za provjetravanje i zagrijavanje vozila, ... )
'', kazala je Mersiha. 

Također, Mersiha ističe da motororizovani građani mogu puno toga učiniti kada je riječ o pripremi svojih automobila za zimske uvjete vožnje. Ona je istakla da vlasnici automobila moraju provjeriti stanje guma, motornog ulje i njegovo agregatno stanje zbog niskih temperatura, provjeriti rashladnu tekućinu, stanje akumulatora, a tekućinu za stanje vjetrobrana obogatiti tekućinom potiv smrzavanja kao i jednom mjesečno dodati sredstvo za odmrzavanja u rezervoar kako bi se spriječilo zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda za gorivo. 

''Vozači prije zimske sezone moraju provjerite imaju li gume dovoljnu dubinu profila i da li je pritisak zraka u gumama odgovarajući. Zbog toga što se motorno ulje na niskim tempraturama zgušava, usljed čega je mnogo teže startovati motor, trebaju koristiti ulja manjeg viskoziteta a potrebno je provjeriti koncentraciju rashladne tekućine ( antifriza i sl.) i po potrebi je promijeniti. Obavezna je provjera stanje akumulatora i tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti  tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog  rezervara  ili električne pumpe. Vlasnici automobila trebaju provjeriti u kakvom su stanju  metlice brisača  i drugi  uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost iz vozila. Pažljivo se mora provjeriti i izduvni  sistem da nije oštećen ili da ne propušta zbog mogućeg trovanja ugljen monoksidom a neophodno je i podmazati sistem za vješanje i dijelove šasije, sajle mehanizme ručne kočnice. Da ne bi zaledile, potrebno je podmazati i brave vrata i prtljažnika. Uz sve naprijed navedeno, jednom mjesečno,  dodati sredstvo za odmrzavanje u rezervoar za gorivo kako bi spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda za gorivo. Neophodno je i prekontrolisati da li posjedujete svu obaveznu opremu, kao i zimsku opremu vozila'', zaključila je Mersiha. 

Savjet vozačima: Budite oprezni, poštujte zakonske odredbe kao i druge učesnike u saobraćaju.

Ne propustite