FBI: Analiza novih mailova ne mijenja odluku o Clinton

Svijet
FBI: Analiza novih mailova ne mijenja odluku o Clinton
Direktor FBI James Comey je izjavio da agencija ostaje pri stavu da Hillary Clinton ne bi trebala biti osuđena na osnovu novih e-mailova.

Direktor FBI James Comey je izjavio da agencija ostaje pri stavu da Hillary Clinton ne bi trebala biti osuđena na osnovu novih e-mailova.

''Bazirajući se na našu analizi mi nismo promijenili mišljenje koje imamo još od jula'' napisao je Comey u pismo kongresu. Comey je prošlog mjeseca napravio pravu pometnju kada je kongresu poslao pismo izjavljujući da je FBI pronašao mailove koji bi mogli dokazati da li je Clinton loše rukovala povjerljivim dokumentima. Taj potez razljutio je njenog protivnika Donald Trumpa, kao i njegove pristalice. Nije jasno kakve posljedice bi ova izjava mogla imati, no sigurno je da bi ove vijesti mogle pomoći Clinton da se riješi kontroverze koja ju je pratila tokom njene kampanje.

Comeyevo pismo je bilo kulminacija brzinskog pregledanja e-mailova. Naime, FBI je ove mailove pronašao sasvim slučajno dok su istraživali jedan drugi slučaj povezan sa bivšim mužem Clintonove pomoćnice Huma Abedin. ''Hiljade novih e-mailova bili su lični i duplikati već viđenog'' objavio je FBI kao opravdanje za brzi rad i pregled. Pronađeni laptop je bio star oko desetak godina, sa jako mnogo ličnog sadržaja koji nije bio važan za istragu. Comey je pismo poslao što je prije mogao, no bio je jako oprezan u stvaranju pisma, imajući u vidu osjetljivost problema. 

Clintonov govornik Brian Fallon je na twitteru potvrdio da su vjerovali da se ništa neće promijeniti: '' Uvijek smo bili jako pozitivni da se ne može desiti ništa što bi uzrokovalo promjenu odluke donešene u julu. A sad je direktor Comey to i potvrdio.''

No Trump i njegov tim nisu poštedjeli Comeya: ''Vjerovali smo da su Comey i cijeli FBI napravili ogromnu grešku u julu, pa tako vjerujemo da griješe i sada'' izjavio je Jason Miller, Trumpov glasnogovornik.

Nominovani za zamjenika predsjednika Mike Pence nastoji da zadrži pritisak na Clinton: ''Zloupotreba povjerljivih podataka je ogroman zločin,'' izjavio je na skupu u Hickory, North Carolina. ''Hillary Clinton je izjavila da nikada nije poslala ili primila bilo kakve povjerljive informacije, no direktor FBI je saopštio kongresu da su povjerljive informacije ipak poslane.''

Sam Trump nije direktno razgovarao o najnovijoj izjavi FBI-a, no i dalje stoji pri svom uvjerenju da će ''Clinton biti još jako, jako mnogo vremena pod istragom.''

Izvor blizak Clintonovoj rekao je za CNN da je ''nemoguće u potpunosti izbrisati svu štetu koja je nastala u proteklih 9 dana, te da je Clinton izgubila dobar broj birača uz koje se nadala da može uveliko pobijediti Trumpa. ''Ovaj cijeli skandal otvorio je ranu koja neće ubrzo zacijeliti,'' izjavili su demokrati. No ipak se slažu da je olakšavajuće što je problem riješen, te upravo to Clintonov tim želi svima dati do znanja:

''Vidjeli smo zadnje pismo direktora Comeya i jako nam je drago da je, kao što smo i očekivali, potvrdio svoju tvrdnju iz jula, i jako nam je drago da je ovaj slučaj riješen.'' rekla je Jennifer Palmer iz Clintonovog tima.

Trump zajedno sa svojim pristalicama širi uvjerenje da bi Hillaryna pobjeda na izborima mogla prouzrokovati konstitucionalnu krizu. ''U tom slučaju bismo mogli imati predsjednicu pod krivičnom optužbom, koja ultimativno vodi do suđenja. To bi prouzrokovalo ogroman problem za vladu,'' izjavio je, no to ne iznenađuje. Trump ima ogromnu korist od ovog skandala.

Politička korist za Trumpa je bila ta su republikanci koji su bili skeptični prema njihovom predstavniku, slijedili savjet kandidata za zamjenika predsjednika Mike Pence da se ''vrate kući'' odnosno Trumpu. Odluka koju je Comey donio u posljednji čas bi također mogla biti ''dokaz'' Trumpovim tvrdnjama koliko je cijeli sistem korumpiran.

Paul Ryan odbija priznati značaj Comeyevog pisma: ''Bez obzira na njegovu odluku, dokazi koje je pronašao FBI pokazuju da je Hillary Clinton dovela vladu u opasnost. Srećom svi mi imamo mogućnost da se pobrinemo da ova žena nikada više ne dođe u dodir sa povjerljivim, vladinim informacijama.''

Demokrati su hvalili Comeyevu odluku da objavi više informacija: ''Iako orginalno pismo nikada nije smjelo biti poslano ovako blizu izbora, ova istraga bi trebala biti zatvorena jednom i zauvijek. Špekulacije Trumpa i njegovih pristalica moraju prestati. Glasači sada mogu birati između osobe koja je ima sve preduvjete i potrebne kvalifikacije da bude predsjednica, i osobe koja ni najmanje nije pogodna za posao predsjednika,'' kazao je Adam Schiff.

Ne propustite