Aida Karamović za Novi.ba: ”Lijepa koža je u modi”

Praktična žena
Aida Karamović za Novi.ba: ”Lijepa koža je u modi”
Svestranost i izniman talenat najbolje su riječi koje opisuju mladu djevojku iz Kaknja, Aidu Karamović. Iako je po zanimalju trgovkinja, oduvijek je gajila veliku ljubav prema kozmetici. Naime, njeni prirodni kozmetički proizvodi pod nazivom ”Le&La by Aida Karamović” vrtoglavom su brzinom postali poznati, a njeno ime sve više prepoznato među bosanskohercegovačkim damama..

Svestranost i izniman talenat najbolje su riječi koje opisuju mladu djevojku iz Kaknja, Aidu Karamović. Iako je po zanimalju trgovkinja, oduvijek je gajila veliku ljubav prema kozmetici. Naime, njeni prirodni kozmetički proizvodi pod nazivom Le&La by Aida Karamović vrtoglavom su brzinom postali poznati, a njeno ime sve više prepoznato među bosanskohercegovačkim damama.. 

1.Kako ste došli na ideju da se počnete baviti s ovim poslom i u čemu ste pronašli inspiraciju?

Ideja da se bavim ovim poslom se rodila nakon što su meni bliske osobe počele primjećivati velike promjene na mom licu.. Promjene su nastale nakon što sam sebi počela praviti masku za koju sam dobila recept iz jednog kozmetičkog salona iz Ljubljane.. Moje lice je jako osjetljivo, seboreično i sklono aknama. Koristila sam razne preparate, od skupih do jeftinijih, ali pomaka nije bilo ili jeste samo kratkotrajno. Ja sam cijelu priču počela sa jednim receptom koji sam dobila iz elitnog salona iz Ljubljane. Jednostavno volim kožu, volim ulja, bilje, volim čitati o tome. I nekako se recepti za sve što napravim sami redaju u glavi. Izgleda da se odlično redaju jer su mi klijentice zadovoljne. 

2. Osim FaceBook stranice, na koji još način promovišete svoj rad?

Na nagovor meni bliskih ljudi napravila sam profil na facebooku pod nazivom Prirodna kozmetika Le&La by Aida Karamović .. Tada nisam očekivala ništa. Samo sam napravila profil, čisto iz zabave. Od kada sam napravila profil počela sam da čitam o uljima, biljkama, prirodnoj kozmetici.. Što sam više čitala, više sam bivala zainteresirana za sve to. Osim reklame na facebooku, najveća reklama su mi moje žene. Djevojke su se počele javljati sa raznim problemima. Svakoj od njih sam tražila fotografiju lica prije početka korištenja terapije i naravno fotografiju nakon završene terapije.. Te slike bih objavila i tada su počeli pristizati pozivi za gostovanja u TV emisijama, pozivi na intervjue za portale i tako je moj hobi prerastao u ozbiljan biznis. Imam i tu sreću da za dvije godine nisam imala niti jedan problem sa nekim klijentom koji nije zadovoljan. Naravno da ima onih koji rezultat očekuju preko noći, a to je nešto što ja, niti bilo ko drugi ne može da garantuje, pa onda prestaju sa korištenjem.. Međutim, puno više je onih klijenata koji su redovni i uporni i kod njih rezultat nikada nije izostao.

3. Gdje ste se educirali za tako divan i "ženstven" poziv i koliko je zapravo edukacija bitna?

Za ovaj posao se nisam školovala, ali u skorije vrijeme namjeravam i to jer je u planu nešto zaista veliko. Moje klijentice su i djevojke koje su završile farmaciju, doktorice, magistrice farmacije. Kada vam jedan magistar farmacije pohvali rad i postaje vaš stalni klijent onda znate da ste na pravom putu. Edukacija je jako bitna, ali ako se educirate sa voljom i da naučite.. Bitno je da želite znati..

4. Mogu li sebi Bosanke i Hercegovke priuštiti kvalitetnu kozmetiku ili je situacija prilično teška?  

Naravno da žene mogu sebi priuštiti kvalitetu prirodnu kozmetiku jer ja zaista ne pretjerujem sa cijenama.. Ne ulažem ništa pretjerano u ambalažu proizvoda, ulažem u kvalitet.. Kutijicu svi bacimo, tako nije ni bitno da li je ona koštala 0,30kf ili 1,5 KM.. bitan je kvalitet onoga što se nalazi  u njoj.

5. Da li žene njeguju više lice ili tijelo?

Ja nekako za sebe kažem da je moja specijalnost lice, pravim i kreme za tijelo, pilinge, maske za kosu, ali ipak ono čemu se najviše posvetim je njega kože lica, tako da moje klijentice najviše pažnje posvećuju licu. 

6. Prodajete li svoje proizvode i izvan granica Bosne i Hercegovine?

Moji proizvodi su došli čak i do Los Angelesa, Australije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Norveške itd..

7. Budući, da dolazi zima koji su to proizvodi koje preporučujete damama?  

Što  se tiče njege lica tokom zime, nakon obaveznog svakodnevnog čišćenja kožu treba nahraniti nekom hidratantnom kremom.. Preporučujem kremu sa plodom divlje ruže i kremu sa uljima aragana, avokada i jojobe...

8. I za kraj nam recite šta biste poručili ženama koje žele da se počnu baviti s ovim poslom, ali ipak oklijevaju. 

Ovo pitanje me je jakooo obradovalo. Prvo što bih preporučila ženama koje žele da se bave ovim poslom je da se istim ni ne pokušavaju baviti ukoliko im je u glavi samo novac.. Nikada, ali nikada nemojte staviti novac na prvo mjesto. Vi radite sa licem, sa kožom, sve što nanosite na kožu ulazi u krvotok, toga budite svjesni.. Ovaj posao ili znaš ili ne znaš, nema između ... Ništa nije preko noći, a mnogi to danas upravo i žele.
Nikada, ali nikada nemojte počinjati sa ovim poslom jer ste vidjeli da tamo neka Aida ili bilo ko drugi dobro radi, pa eto zašto i vi ne biste mogli. Koliko god vama ovo izgledalo i lako i jednostavno, vjerujte da nije.. Ukoliko za sebe pravite neke maske, kremice, losione i radite to sa ljubavlju onda se slobodno odvažite i pokrenite svoj hobi a kasnije.. Ko zna, možda hobi preraste u biznis.. Neka vam novac ne bude glavni pokretač. Lijepa koža je u modi.

 

 

Ne propustite